marți, aprilie 28, 2009

PRAJITURA OPERA ALBA




De ceva vreme, de cand am gasit-o, mi-am pus in cap sa fac aceasta prajitura, iar cand a venit Pastele a fost ocazia perfecta. Da, stiu, Pastele a trecut de o saptamana si ceva, dar abia acum mi-am facut timp si de ea.
In principiu, reteta e originara din Italia sau Austria, nu stiu exact, si era cu aceleasi biscuiti/foi de migdale si crema de ciocolata neagra si espresso. Ceea ce am facut eu e o adaptare, reusita zic eu (si cei care au gustat-o) . Nu, nu e inventia mea, nu toata. Eu doar am modificat o crema care nu mi-a placut cum a iesit. Reteta e pentru tava mare de cuptor electric din care au iesit cam 40 de bucati taiate 4,5 cm/ 4,5 cm.



Biscuiti cu migdale (pentru 3 foi):

  • 160 g migdale macinate fin
  • 135 g + 30 g (separat) zahar
  • 5 oua mari
  • 8 galbenusuri
  • 57 g faina
  • 72 g unt
Sirop :
  • 160 g apa
  • 100 g zahar
  • 200 g miere
  • 3 linguri lichior de portocale/miere/ lamaie sau coniac
Crema de miere si oua/unt (inventia mea):
  • 475 g lapte
  • 6 +6 galbenusuri
  • 95 g zahar
  • 1 varf de sare
  • 35 g faina
  • 500 g unt
  • 200 g miere
Mousse de ciocolata alba:
  • 320 g ciocolata alba (Primola)
  • 720 g +135 g frisca
  • 3 lincuri de lichior (acelasi)
Glazura aba:
  • 320 g ciocolata alba (Primola)
  • 180 g frisca

Decor de ciocolata (cheia sol): 5o g ciocolata neagra (Primola)
Stiu, cantitatile par industriale, dar eu am facut-o pentru tonele de musafiri care ii au parintii mei de Pasti.


Va voi spune cum sa o faceti in ordinea in care am facut-o eu. Am facut intai foile apoi decorul, ca sa aiba timp sa se intareasca, apoi crema de unt, care nu mi-a placut si pe care am transformat-o in crema de oua, si la sfarsit spuma de ciocolata alba. Apropo de ciocolata folositi doar ciocolata Primola si in nici un caz Milka, nu la prajituri, (eu am testat-o si nu a iesit cum am vrut).

Biscuitii- foile: Preincalziti cuptorul la 200 C. Pregatiti tavile (3 tavi identice ca marime): ungeti cu unt tava, puneti peste o hartie de copt pe care o ungeti si pe aceasta cu unt si o tapetati cu faina. Daca nu aveti tavi suficiente e preferabil sa impartiti cantitatile de la biscuiti in 3 si sa le faceti pe rand.
Amestecati bine migdalele cu 135 g de zahar, dupa care. cu ajutorul mixerului, amestecati la puterea maxima oule intregi, unul cate unul . Amestecul ar trebui sa aiba culoarea galben pal.
Bateti albusurile tare iar apoi adaugati restul de zahar continand sa le bateti pana se dizolva zaharul.
Cerneti faina peste amestecul cu migdale, amestecand pana se incorporeaza. Peste acest amestec incorporati, in doua ture. Amestecati si untul topit, avand grija sa se incorporeze bine.
Turnati amestecul cam de 0,5 cm inaltime in tavile pregatite. Coaceti la 200 C timp de 10 minute. Cand scoateti tava din cuptor mai lasati sa se raceasca foaia in tava inca 10 minute.
Dupa ce sunt racite foile se pot pastra cateva zile cu hartie de copt intre ele.

Decorul de ciocolata: Rupeti bucati ciocolata si puneti-o intr-un bol deasupra unui vas cu apa care fierbe incet (bain marie), ca sa se topeasca. Dupa ce s-a topit, puneti ciocolata intr-o punga de ornat (sau o punga obisnuita mai rezistenta), taiati-o ff fin in colt si faceti note muzicale (vezi poze mai jos). Cel mai bine e sa le faceti pe o hartie de copt, si sa exersati inaine cu un pix. Lasati sa se intareasca peste noapte.


Sirop: Amestecati zaharul, apa si mierea intr-o tigaie. Fierbeti amestecul timp de 5 minute. Luati de pe foc si adaugati lichiorul. Puneti deoparte.

Crema de unt/oua: Precum spuneam crema originala era una de unt pe care eu am transformat-o crema de patiserie la care in loc de frisca batuta am inlocuit-o cu crema de unt. Asa ca iata intai crema de unt si apoi "transformarea".
Pentru crema de unt: Bateti untul cu mixerul pana se inmoaie si devine pufos. Separat, bateti 6 galbenusuri pana devin galben pal. Ungeti un vas de sticla rezistenta la caldura cu ulei si lasati-l intors ca sa se scurga surplusul. Puneti intr-o tigaie mierea si lasati-o pe foc pana cand ajunge la punctul de fierbere. In momentul in care mierea incepe sa fiarba luati-o de pe foc si turnati-o in vasul pregatit cu ulei, ca sa se opreasca fierberea. Turnati jumatate din miere peste galbenusuri si batetile cu viteza la maxima timp de un minut. Opriti mixerul si turnati si cealalta jumatate din miere si mixati pana se raceste compozitia, inca 5-6 min. Adaugati untul peste si amestecati bine. In acest moment crema originala e gata.
Crema de patiserie:Bateti celelalte 6 galbenusuri cu zaharul pana la culoarea galben pal. Adaugati treptat faina cernuta. Amestecand cu un tel adaugati si laptele in fir subtire. Puneti pe foc mediu si amestecati continuu pana cand se ingroase. Luati de pe foc si acoperiti suprafata cremei cu o folie de plasticunsa cu unt ca sa nu se formeze o "piele" si lasati-o sa se raceasca.

Cand crema de patiserie e destul de rece (mai calda decat temperatura camerei), amestecati cu crema de unt, pe care imprealabil ati amestecat-o ca sa se inmoaie, adaugand pe rand cate o lingura de unt.

Mousse de ciocolata alba: Topiti ciocolata in cele 135 g de frisca nebatuta, amestecand cu telul, lasati sa se raceasca la temperatura camerei. Bateti bine restul de frisca cu lichiorul. Folosind un tel incorporati cam o cana de frisca in ciocolata topita si racita, apoi cu ajutorul unei spatule incortorati si restul de frisca. ATENTIE!!, nu amestecati mai mult decat trebuie pentru ca riscati sa se formeze branza.


Asamblarea prajiturii: Folositi o tava pe care puteti sa taiati prajitura dupa ce e gata. Puneti pe ea o foaie de biscuite si folosind o pensula de bucatarie insiropati bine foia cu siropul pregatit. Peste foaia insiropata intindeti uniform crema de oua/unt, pastrand cam 2 linguri pentru decor.

Puneti peste si a doua foaie si insiropati-o si pe aceasta. Inpartiti spuma de ciocolata si intindeti uniform o jumatate peste foaia insiropata.

Adaugati si cea de a treia foaie , insiropati-o si intindeti uniform restul spumei. Puneti in frigider prajitura sa se intareasca pentru cel putin 30 de minute.

Glazura de ciocolata: Topiti ciocolata cu frisca amestecand usor. Lasati sa se inracesca pentru 10 minute dupa care turnati-o peste prajitura. Intindeti-o uniform. Puneti prajitura in frigider pentru inca 30 de minute sa se intareasca ciocolata. In acest moment ciocolata ar trebuii sa fie tare, dat daca nu e nu va fie teama e buna si asa, e chiar mai usor de taiat.

Finisarea prajiturii: Scoateti pajitura din frigider. Folositi un cutit lung si bine ascutit care imprealabil a fost incalzit la flacara sau in apa f fierbinte. Taiati in patrate mari si perfecte de 4,5/4,5 cm sau 5/5 cm folositi un liniar pentru a masura corect. Peste fiecare bucata asezati cate o nota muzicala, desprinzand cu atentie decorul de pe hartia cerata.

Serviti imediat sau refrigerati si aduceti-o la temperatura camerei inainte de a o servii.


Stiu e mult de lucru la ea dar credeti-ma ca merita, deoarece iese o capodopera.

3 comentarii:

  1. buna jasmin sa vrea si eu sa fac prajitura asta dar in cantitate mai mica cum pot adica sa nu gresesc ceva ajutama multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca ai orice intrebare poti sa o postezi ca si comentariu. Eu iti voi raspunde. Poti sa-mi dai si un ID de mess sau o adresa de mail (nu o voi posta stai linistit/a). Si poti sa-mi zici si numele tau?

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu am de gand sa o mai fac odata, cred ca pt Pasti. Sotul meu e indragostit de ea si ma tot bate la cap sa o fac.

    RăspundețiȘtergere