vineri, august 07, 2009

ALMOST RED VELVET CAKE - de ziua fetitelor mele


De mult vroiam sa fac acest tort, dar nu am avut niciodata ocazia. Si probabil nici acum nu o aveam daca Daniela nu ar fi insistat ca tortul ei sa fie de ciocolata, dar fara blat "negru" sau ciocolata neagra.
Dupa mai multe deliberari a fost ales acesta: blat rosu de ciocolata, crema alba din mousse de ciocolata alba, siropul de boboci de trandafiri (adusi din Tunisia) si glazura (frosting)...ROZ... bineinteles.
De ce numele de "Almost" ? Pentru ca adevaratul "Red velvet cake" are crema de branza si decorul alb cu fulgi de cocos si sigur nu e insiropat cu sirop de trandafiri.


Blatul (dupa Joyofbaking):

Ingrediente:

  • 250 g faina de prajituri cernuta
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 linguri (15 g) cacao Dutch-processed (daca aveti)
  • 113 g unt nesarat la temperatura camerei
  • 300 g zahar alb
  • 2 oua mari
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • 240 ml iaurt
  • 2 linguri de colorant alimentar rosu (eu am pus 4 linguri- depinde de calitatea colorantului)
  • 1 lingurita de otet
  • 1 lingurita praf de copt
Preincalziti cuptorul la 180 C (moderat sau marcajul 4 la cuptoarele pe gaz).
Ungeti cu unt si tapetati cu faina doua tavi rotunde cu diam. de 24 cm si cu marginile detasabile. Puneti pe fundul tavilor si hartie de copt.
Amestecati si cerneti sarea, faina si pudra de cacao.
Separat frecati cu mixerul untul timp de 1-2 minute. Adaugati zaharul si mai bateti inca 5 minute (zaharul nu se va topii, asa ca nu va chinuiti). Adaugati si ouale unul cate unul, frecand bine dupa fiecare. Adaugati si vanilia.
Intr-un pahar/bol amestecati iaurtul cu colorantul alimentar. Amestecati cu mixerul pe viteza mica, adaugand alternativ iaurtul si faina, in trei ture, incepand si terminand cu faina.
Intr-o canita amestecati otetul cu praful de copt si turnati-l repede in compozitie.
Repede inpartiti in mod egal aluatul in cele doua tavi pregatite si nivelati suprafata.
Coaceti blaturile,cu tava/grilajul pe mijlocul cuptorului, 25-30 minute sau pana cand testerul insetat iese curat.
Cand sunt coapte, scoateti tavile, lasati-le sa se raceasca blaturile 10 min in tavi si apoi, punand un grilaj (ca si cel de la cuptor) peste tava, rasturnati tava si lasatile sa se raceasca de tot pe grilaj. Cand au ajuns la temperatura camerei, inveliti-le in folie de plastic si dati-le la congelator cel putin o ora. Va ajuta la taierea si asamblarea tortului.


Mousse de ciocolata alba:
Ingrediente:
  • 187 g frisca dulce
  • 450 g frisca neindulcita
  • 3 g gelatina
  • 375 g ciocolata alba Primola

Se bate frisca neindulcita, gelatina se pune la inmuiat. Frisca dulce se incalzeste, se adauga ciocolata bucati si se amesteca cu o lingura pana se topeste. Se amesteca in ciocolata pana cand aceasta se mai raceste. Cand amestecul este la temperatura camerei se adauga cu ajutorul telului gelatina/spatula si frisca neindulcita batuta. ATENTIE!!! Nu bateti frisca tare, pt ca in momentul in care adaugati ciocolata se taie. (Va spun din proprie experienta. Asa e cand sotul bate frisca in timp ce se uita la TV).


Siropul de boboci de trandafiri: (de la Anda adunat)
Ingrediente:(se pot dupla)
  • 16 boboci de trandafiri
  • 100 ml apa
  • zahar dupa gust
  • 2 linguri de apa de trandafiri.

Puneti la fiert apa si zaharul. Luati de pe foc, adaugati bobocii de trandafiri si lasati sa infuzeze vreo 10 min. Adaugati apa de trandafiri si zahar daca mai e nevoie.

Bobocii si apa de trandafiri eu le-am cumparat din Tunisia, dar gasiti si la noi boboci in teehaus stil Demmers. Puteti sa inlocuiti apa de trandafiri cu inca vreo 5 boboci in plus si cateva minute de infuzare in plus. Nu incercati cu boboci de trandafiri din gradina pt ca sunt diferiti de cei folositi in gastronomie si cosmetica.

Glazura- frosting: Chocolate Plastic roz

Ingrediente:

  • 338 g ciocolata alba Primola
  • 120 g miere
  • colorant alimentar rosu

Prepararea o gasiti aici



Asamblarea:
Ordinea pregatirii componentelor e :
  1. chocolate plastic -cu cel putin o zi mai repede decat folosirea
  2. blaturile
  3. siropul
  4. mousse-ul -se face doar dupa ce blaturile sunt taiate si primul rand e asezat pe platou pentru ca se intareste ff repede.


Dupa ce au stat cel putin o ora in congelator, blaturile se taie in doua pe orizontala (exista un dispozitiv special care va usureaza munca). Se aseaza primul blat (din cele 4) pe farfuria/tava/platoul, de pe care se va si servii. Asezati in jurul lui inelul detasabil al unei tavi, folosite la copt, si ridicati marginile cu o hartie de copt impaturata in trei si asezata de jur imprejurul lui. Blatul se insiropeaza.
Dupa cum spuneam acum se face mousse-ul. Se imparte ochiometric compozitia in trei. Se intinde o treime din mousse (trebuie sa va miscati repede), se niveleaza si se aseaza al doilea blat, apasandu-l un pic. Se insiropeaza si el. Se adauga inca o parte din mousse peste... tot asa pana le-ai asezat pe toate. Daca aveti impresia ca mousse-ul e prea moale si ca s-ar pute deforma tortul, lasati 1-2 minute tortul in frigider ca sa se intareasca crema.
Lasati tortul in stadiul acesta cam 3-4 ore sa se intareasca si sa se fixeze.


Pentru a aseza pe tort choco-plasticul se intinde cu sucitorul intre 2 foi de hartie de copt, foarte subtire, dupa dimensiunile dorite.
Daca vi se pare ca e prea moale puneti foaia in frigider pentru cateva minute, si apoi continuati modelarea.
Atentie!!! In momentul in care e pus pe tort choco-plasticul nu se mai poate da jos pentru ajustari.
Pentru ornat am folosit frisca indulcita si colorant alimentar. Intai am adaugat colorantul si apoi am batut frisca.
Tortul si taie usor cu un cutit ud. Trebuie udat si sters dupa fiecare felie.




3 comentarii: