joi, iunie 11, 2009

Papanasi fierti


La fetitele mele le plac foarte mult papanasii fierti. Asa ca, de cate ori am ocazia le fac si ar fi in stare sa ii manance la micul dejun, pranz si cina.
Papanasii fierti ii stiu de cand ii facea bunica mea "Didi ". Abia de curand i-am descoperit pe cei prajiti, care sunt ff buni, dar nu asa dietetici.

Pentru papanasii fierti iata de ce aveti nevoie:
  • 700-800 g branza
  • 2 oua
  • 1 lingura de gris
  • 3 linguri de faina (plus inca una daca e nevoie)
  • un varf de sare
  • 3 linguri de ulei
  • 200 g pesmet

Mai aveti nevoie de o oala/cratita cu apa cu sare in care vom fierbe papanasii.

Intr-o tigaie, la foc mic, puneti uleiul si pesmetul. Amestecati incontinu pana se prajeste pesmetul. Cand e aproape prajit, luati tigaie de pe foc si continuati sa amestecati deoarece tigaie fiind fierbinte, pesmetul se poate arde. In fotografii puteti vedea diferenta intre pesmetul "crud" si cel prajit. Lasati pesmetul in tigaie.


Puneti la fiert vasul cu apa cu sare.

Intr-un castron maruntiti branza. Adaugati ouale,varful de sare, 3 linguri de faina si grisul. Amestecati-le bine cu mana. Daca e cazul adaugati si cea de a 4-a lingura de faina (depinde de cat de grasa e branza).

Formati din amestecul de branza bilute mici. Puneti in vasul cu apa, care fierbe la foc mediu-mic, 10-15 papanasi (depinde de latimea vasului). Cand papanasii se ridica la suprafata, mai lasati-i 30 de sec sa fiarba.

Scoateti papanasii cu o sita si puneti-i in tigaia cu pesmet. Rostogoliti-i astfel incat sa fie acoperiti de pesmet. Scoateti-i din tigaie si asezati-i intr-un vas, punand intre pesmet.

Inainte de a forma toate bilutele, incercati daca aluatul e destul de "prins" punand 1 sau 2 bilute sa fiarba. Daca se imprastie papanasul, mai trebuie sa adaugati faina la compozitie.

Se pot servii cu zahar tos presarat peste, sau cu smantana (preferatii mei).



Un comentariu:

  1. Reteta la cei prajiti nu o postezi?:D acestia ii stiam si eu si sunt curioasa cum sunt cei prajiti

    RăspundețiȘtergere