luni, martie 02, 2009

stelute de cardamom


Cardamom, fiind unul din condimentele esentiale din India, este cunoscut pentru aroma sa intensă si iute şi este utilizat atat in mancarurile dulci cat si cele picante. Este un condiment cu o aroma foarte ciudata (sotului meu ii miroase a parfum) .
Reteta care am sa o prezint e foarte simpla. Sunt fursecuri pentru fiecare zi, nimic fistichiu. Se pot face mai multe portii si sa le tineti in congelator pana cand aveti nevoie de ele.
Iata de ce aveti nevoie:

  • 225 g unt nesarat, la temperatura camerei
  • 145 g zahar
  • un ou
  • 1, 1/2 lingurita de extract de vanilie
  • 300 g faina (daca mai trebuie mai adaugati)
  • 3/4 lingurita cardamom praf
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/4 lingurita nucsoara

Bateti untul cu zaharul, cu mana sau cu mixerul (eu am facut totul cu robotul de bucatarie), pana devine pufos. Adaugati oul si extractul de vanilie. Separat, amestecati faina cu cardomomul, sarea si nucsoara. Adaugati acesta peste amestecul de unt si amestecati doar pana se incorporeaza totul. Adunati aluatul (acum daca e nevoie mai adaugati faina), inpartiti-l in doua, puneti bucatile de aluat in folie de plastic si dati-le la frigider 1-2 0re sau in congelator pane le folositi (ca sa le descongelati tineti-le in frigider peste noapte).

Incalziti cuptorul la 175 C. Pregati tavile cu hartie de copt.

Pe o suprafaţă de lucru uşor data cu faina, întindeti primul disc de aluat (celalalt ramane in frigider) destul de gros (cam 0,5 cm). Tăieti dorite forme şi mutatile cu ajutorul unei spatulă pe foaie de copt. La fel faceti si cu al doilea disc, salvând toate resturile.

Dacă doriţi, adăugaţi decoratiuni pe fursecuri inainte de coacere: 1/2 cana de zahar tos amestecat cu 2 linguri de lapte. Cu acest amestec ungeti fursecurile.

Sau dupa coacere: o canita de zahar praf cu o lingura de lapte si cativa stropi de colorant alimentar (depinte decat de colorata o doriti) .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu