duminică, februarie 28, 2010

Costite cu kiwi

Costitele acestea sunt preferatele noastre. Precum am zis si cand am postat Orezul basmati cu sofran, cele doua merg de minune impreuna. Singurul "inconvenient"e ca trebuie sa stea la marinat intre 12 si 24 de ore.

Reteta tot de la Anda am invatat-o, acum vreo doi ani.



Ingrediente pentru marinata:

  • 3 kiwi
  • 1 ceapa rosie
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingurita praf de gimbir
  • 6 linguri de sos de soia
  • 80 g zahar brun
  • piper - dupa gust
  • 120 ml apa
  • 120 ml otet - preferabil otet de orez
  • 2-3 linguri de ulei de masline



Se pun toate ingredientele, mai putin apa si otetul, in blender si se zdrobesc foarte bine. Se adauga si apa si otetul si se amesteca bine.

Amestecul obtinut se rastoarna peste costite, se acopera si se lasa pentru cel putin 12 ore la marinat in frigider.


Inainte cu 2 ore de a servi costitele preincalziti cuptorul la 180 C. Puneti costitele, fara amestecul pt marinare, intr-o tava si dati-le la cuptor. Dupa 30 de minute reduceti temperatura si incepeti sa ungeti bucatile de carne cu amestecul de marinare

Daca va plac mai crocante si mai "arse", precum noua, atunci lasati-le mai mult la cuptor, eventual folositi si ventilatia.



Pofta buna!!!

marți, februarie 23, 2010

Orez basmati cu sofran


Reteta aceasta am luat-o de pe un site romanesc acum vreo doi ani. De atunci acest orez e un favorit la noi in casa, iar costitele cu kiwi la cuptor numai cu el se mananca.

Ingrediente:
  • 300 g orez basmati
  • 500 ml supa de pui/legume (eu o fac cu un cub Maggi sau Knorr)
  • 100 ml vin alb sec
  • sofran
  • sare/piper (ff putin)

Mai aveti nevoie de un vas termorezistent cu capac, sau in locul capacului folie de aluminiu.



Preincalziti cuptorul la 60 C, nu mai mult pt ca poate crapa vasul.
Se spala orezul si se lasa cam 5- 10 min. in apa rece. Intre timp faceti supa.
Puneti orezul, vinul, supa (care va trece bine peste orez) si sofranul in vasul termorezistent, acoperiti.
Dati la cuptor si ridicati temperatura la 160 C. Intr-o jumatate de ora e gata, cand scade supa.

Pofta buna!!!


P.S.: Reteta de la costite ... mai tarziu :).

joi, februarie 18, 2010

Muffins cu banane si Nutella II


Cand le-am propus prietenilor si familiei, ca in loc de dulciuri sa le aduca fetelor fructe, nu m-am gandit la aceasta situatie: prea multe, si din nou, prea multe banane. Asa ca a trebuit sa fac ceva cu ele, altfel se stricau.


Reteta o am de mult, de pe un blog englez, imi cer scuze, nu stiu care e. Am scris-o pe o foaie si am uitat-o in caietul meu de retete, pana acum o saptamana, cand mi-au cazut toate foile si foicelele din el, cu "ajutorul" Sarei, bineinteles.





Iata si lista de ingrediente:
  • 2 oua
  • 125 g unt moale
  • 100 g zahar
  • 2 banane coapte
  • 100 g Nutella
  • 100 ml lapte
  • 1 lingurita bicarbonat de Na
  • 250 g faina
  • 2 lingurite praf de copt

Pentru decor:

  • 100 g ciocolata cu lapte topita pe bain marie
  • nuci, bombonele de zahar, migdale caramelizate si zdrobite

Preincalziti cuptorul la 180 C. Pregatiti formele de briose: ungeti-le cu unt, daca folositi forme de metal fara hartie.

Frecati bine untul, zaharul si oua. Adaugati bananele zdrobite si Nutella. Amestecati si lasati deoparte.
In alt vas amestecati faina cu praful de copt, iar in altul laptele cu bicarbonatul.

Amestecati cele trei compozitii, adaugand alternativ o parte de lapte cu o parte de faina pana cand s-au incorporat toate.

Puneti aluatul in forme, pana 1/4 din inaltimea formei (nu ca mine, ca apoi sa va curga aluatul din forma...UPSS!!), si coaceti 25-30 de minute pana testarul inserat in briosa iese curat.

Cand s-au copt scoateti-le si lasati-le sa se raceasca.

Ca sa le ornati puneti un strat destul de gros de ciocolata topita, nu neaparat temperata, si presarati perle, nuci, bombonele colorate sau migdale caramelizate, cum am facut eu.


Briosele sunt foarte pufoase, cele mai pufoase facute pana acum.

P. S.: Acum foile cu retete sunt frumos aranjate intr-o cutie, asa ca pana la urma,
MULTUMESC Sara!







miercuri, februarie 17, 2010

Salata de andive


Reteta e usoara si rapida.

Aveti nevoie de:

  • felii de sunca cruda- prosciutto crudo, ham, jamon iberico/serrano... de care doriti
  • andive
  • samburi de nuca
  • ulei de masline
  • sare, piper (optional)


Se taie patratele feliile de sunca si andive. Se maruntesc si nucile. Se amesteca cele trei si se stropesc cu ulei de masline.

Se lasa 5 minute sa se odihneasca ... daca va abtineti... si ...

POFTA BUNA!!!






joi, februarie 11, 2010

Cel mai simplu SUFLEU DE CIOCOLATA


Da, intr-adevar, e foarte usor sa faci acest desert, pentru ca nu e un "souffe" in adevatul sens (culinar), e, ca sa citez sursa mea, "mint chocolate pudding cake" .

Dar sa nu o mai lungim... iata de ce aveti nevoie:
  • 170 g ciocolata neagra, amaruie sau nu
  • 113 g unt taiat in bucati, plus extra unt pentru unsul formelor
  • 3 oua mari
  • 3 galbenusuri mari
  • 70 g zahar tos
  • 40 g faina
  • 1 lingurita si un sfert de extract de menta, eu prima data am folosit menta cruda, iar a doua oara 3 linguri de sirop de menta din carrefour
  • 1/4 lingurita de sare.
  • 6-7 ramekinuri sau forme rezistente la caldura



Preincalziti cuptorul la 190 C. Ungeti bine ramekinurile (formele) cu unt.

Topiti untul si ciocolata intr-o cratita cu fund dublu la foc mic, sau pe baie de aburi.

Bateti cu mixerul, ouale, galbenusurile si zaharul pana se ingroasa compozitia.
Adaugati faina si bateti pana se omogenizeaza.
Acum adaugati si ciocolata topita, menta si sarea. Bateti pana se incorporeaza, nu mai mult.



Impartiti compozitia intre ramekinuri/forme si dati la cuptor.

Coaceti-le cam 10 minute, pana cand marginile sunt "tzepene", dar mijlocul e inca umed.


Dupa ce le-ati scos din cuptor lasati-le sa se odihneasca 5-10 minute.

Se pot servi fie cum sunt in forme, sau, pentru o nota de eleganta, scoateti-le din forma si asezati-le pe farfurii individuale.

Langa ele se poate servii frisca, inghetata de vanilie, sau menta, sau fructe de padure.