miercuri, ianuarie 20, 2010

Patrate de Cheesecake cu Branza Quark si Lemon Curd



Stiu, am mai facut si postat un cheesecake, dar acesta e atat de usor, si ca textura si de facut incat nu m-am abtinut sa nu-l postez.
In saptamana in care am gasit reteta aceasta am facut cheesecake de doua ori, ai mea trupa de pofticiosi nu s-au saturat de acesta prajitura.
Reteta am gasit-o tot la Meeta pe blog.




Branza Quark pe care o folosesc e Exquisa cu 0,2% grasime (alta marca nu stiu sa fie in Romania), dar se poate inlocui si cu crema de branza (gen Almette). Cantitatile sunt pentru o tava patrata de 20 cm/20 cm.


Ingrediente:
  • 200 g biscuiti digestivi
  • 500 g branza quark proaspata
  • 60 g unt nesarat, topit
  • 150 g zahar tos
  • 2 oua
  • 2 lamai (necerate daca se poate) - suc si coaja
  • 240 ml (1 cup) Lemon curd- Crema de lamaie


Ungeti tava cu unt peste care puneti hartie de copt. Preincalziti cuptorul la 165 C.

Sfarmati biscuiti fin cu robotul de bucatarie (sau pusi intr-o punga si trecut cu sucitorul peste ei).

Turnati peste untul topit si amestecati. Puneti acest amestec in tava pregatita si presati-i (eu folosesc un capac patrat de la o cutie de metal).

Tot in robotul de bucatarie (sau cu ajutorul unui mixer) amestecati bine branza, zaharul, sucul si coaja de lamaie. Adaugati ouale si amestecati inca 2-3 minute.

Turnati amestecul de branza peste cel de biscuiti.

Coaceti timp de 40- 45 de minute sau pana cand centru e uscat la atingere.

Imediat ce ati scos tava din cuptor turnati peste Lemon curd- crema de lamaie si uniformizati.

Lasati sa se raceasca la temperatuta camerei si apoi in frigider (peste noapte daca e posibil).



Pentru a servi taiati cheesecake-ul in patratele cu un cutit zimtat, dintr-o singura miscare.

Pofta Buna!!





marți, ianuarie 19, 2010

LEMON CURD - crema de lamaie


Nu stiu cum sa traduc mai bine acest termen, asa ca l-am adaptat - crema de lamaie.
Crema de lamaie are un parfum si o aroma deosebita. Se face foarte usor si se poate pastra, nefolosita, un timp indelungat (cam 2-3 saptamani in frigider intr-un borcan, sterilizat in prealabil).
Se poate folosi ca si umplutura la tarte, placinte sau se poate unge pe fursecuri, scones sau painici dulci. Eu prima data am folosit-o ca si glazura la un cheseecake.
De obicei se prepara din lamai organice/necerate, dar va asigur ca e la fel de buna si din lamaile pe care le gasim la noi in supermarket-uri.




Aveti nevoie de:
  • coaja si sucul de la 4 lamai (organice, sau macar necerate daca se poate)
  • 110 g unt nesarat, taiat in bucati
  • 4 oua, batute
  • 400 g de zahar tos
Reteta adaptata dupa Meeta de la What's for lunch honey?

Pregatiti un vas mediu pe care puneti o sita.

Amestecati intr-o cratita cu fund dublu, coaja si sucul de lamaie, ouale si zaharul pana cand acesta se dizolva.

Puneti cratita pe foc mediu, amestecand cu o lingura de lemn. Crema nu are voie sa fiarba. Gatiti-o pana cand se ingroasa, cam 7 minute.

Luati cratita de pe foc, adaugati untul si amestecati pana cand se incorporeaza.

Strecurati crema prin sita pregatita in prealabil, pentru a scapa de eventualele urme de coaja sau de gogolosi.

Turnari crema in borcane calde si sterilizate si inchideti-le bine. Lasati sa se raceasca si apoi depozitatile in frigider.