marți, septembrie 29, 2009

Chili con carne


Am fost rugata sa mai pun pe blog si retete de fel principal, care sa ajute oamenii ce mananca "numai chestii cu gust de cantina de spital si aia sectiunea diabetici". Cam asa s-a exprimat prietena mea Smaranda, care acum e in Olanda pentru... nici ea nu stie cat timp.
Asa ca acesta reteta (ffff usoara) e special pentru tine.:))


Ingrediente:
  • 1/2 kg carne tocata de vita, sau amestec de vita si porc
  • 2 cepe rosii
  • 2 linguri de ulei
  • 1 conserva boabe de porumb
  • 1 conserva de boabe de fasole rosie
  • 200- 300 g sos de rosii (gros) - eu folosesc "Sos pasta de tomate Regal"
  • 1 lingurita de chimen macinat
  • 1 lingurita oregano
  • 1-2 lingurile chili iute ( sau mai mult, depinde cat de iute va place)
  • 1 lingurita piper
  • sare dupa gust
  • 1 lingurita de ...cacao - nu e obligatoriu daca vi se pare mai ciudat dar sa stiti ca va schimba gustul in bine.
P.S.: Cantitatile se pot schimba dupa gustul vostru.

Pe langa cele de sus mai aveti nevoie de tortilla, sau de cipsuri Tortilla Chips de la Chio.


Se taie ceapa si se caleste in ulei. Se adauga carnea tocata peste si cu ajutorul unei furculite (de lemn, daca folositi cratita sau tigaie teflonata) se sfarma carnea, ca sa nu se formeze bucati mari. Dupa ce carnea si-a schimbat culoarea, strecurati surplusul de grasime si adaugati condimentele (chimen, piper, sare, oregano, chili).
Adaugati sosul de rosii si lasati sa dea un clocot, cam 10 min.
Puneti si boabele de fasole si cele de porumb, iar la sfarsit adaugati pudra de cacao.
Asezonati cu sare, piper si bineinteles chili, daca mai e nevoie.


Se serveste cu tortila prospata, taiata in patru, peste care eu am aruncat un pic de ulei de masline si am dat-o la cuptor (180 C) pt 5 minute.


Buen provecho! = Poftă bună!




vineri, septembrie 25, 2009

Tarta de fructe de padure cu aluat umplut


Daca nu ati observat pana acum, eu ador tartele. Pe langa faptul ca sunt usor de facut, sunt si foarte usor de...mancat.
Acesta tarta am facut-o de ceva timp, dar abia acum am gasit fotografiile pierdute intr-un "New folder".


Ingrediente :

Crusta

Umplutura:

  • 1/2 cup (100 g) zahar granulat
  • 3 linguri (28 g) amidon
  • 3 cups (460 g) fructe de padure proaspete sau congelate (afine, capsuni, coacaza rosie, mure in proportile pe care le doriti )

Topping:

  • 1 cup (240 ml) frisca indulcita
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • fructe pentru ornat (optional)


Preincalziti cuptorul la 200C (indicatorul 6 la cel cu gaz).
Intindeti cele doua portii de aluat Pate brisee. Maruntiti pasta de migdale, adaugati lingurita de amidon si albusul si amestecati bine (cu mixerul sau robotul de bucatarie) pana devine o pasta fina si moale. Intindeti pasta pe o foaie de aluat, lasand 3 cm la margine. Puneti peste cea de a doua foaie.

Asezati aluatul implat pe o tava de tarta de sticla neunsa. Asezati peste o foaie de copt peste care presarati pietricele, fasole, orez, orice, ca sa tina aluatele impreuna. Acoperiti si marginile tartei cu o folie de aluminiu.


Coaceti pentru 15 minute. Luati foaia de copt cu greutatile cu mare atentie si intepati suprafatatartei cam de 15 ori cu o furculita. Mai coaceti, neacoperita, inca 15-20 de minute, sau pana cand crusta devine aurie. Lasati sa se raceasca complet, cam o ora.


Intre timp, intr-o cratita, amestecati zaharul si amidonul. Adaugati si fructele de padure. Incalziti pana la fierbere, amestecand tot timpul. Lasati sa fiarba 3- 5 minute, sau pana ce amestecul se ingroasa. Dati la frigider 30 de minute pana se raceste, amestecand macar odata.

Inainte de a servi tarta intindeti umplutura de fructe pe tarta.

Bateti frisca cu esenta de vanilie, nu foarte tare. Intindeti-o pe tarta. Ornati cu fructe rosii.


Pofta buna!!

sâmbătă, septembrie 19, 2009

Lapte de migdale



Ideea de lapte de migdale o aveam de mult in cap, dar abia acum l-am facut.

E foarte sanatos, are mai putine calorii decat laptele degresat (25 calorii/100ml), nu are colesterol, e bun pentru cei alergici la lactoza, sau care tin post negru. Eu am ajuns sa-l ador, pe cereale, in tarte, sau la cafea cu un praf de nucsoara, scortisoara si frisca.

Se poate face din migdale crude decojite sau nu, dar si din cele prajite.

E foarte usor de facut. Iata de ce aveti nevoie:

  • o cana de migdale
  • 2 cani de apa plata sau de izvor, pus apa pt inmuiat
  • un borcan/ vas etans
  • un blender
  • tifon sau un saculet de stors branza

Se pun migdalele in borcan, se toarna apa peste, pana ce apa trece peste cu 2 degete. Se lasa asa la temperatura camerei cam 8- 12 ore.


Se strecoara migdalele, se pun in blender, se adauga 2 cani de apa plata si se mixeza. Incercati sa folositi un blender puternic. In acest fel nu veti mixa mult, laptele nu se va incalzi si toate elementele nutritive vor ramane in bautura (daca se folosesc migdale crude).



Continutul blenderului se rastarna in tifonul pregatit pentru stoarcere (impaturat in cel putin 16 straturi).


Amestecul se strecoara si apoi se stoarce, strangand cu mana intai in partea de jos si apoi sus.
Miezul de migdale ramas trebuie sa fie doar umed. Acesta se poate usca pe o foaie de hartie de copt. Se foloseste pe cereale dimineata (micul meu dejun), sau la biscuiti.
Laptele rezultat se poate pastra in frigider cam 3-4 zile intr-un recipient etans.


Gustul se poate imbunatatii cu miere, zahar brun, smochine sau curmale. Cele doua din urma se mixeaza cu blenderul impreuna cu laptele.





miercuri, septembrie 16, 2009

Un sfarsit de vara minunat


Am tot stat sa ma gandesc ce titlu sa dau acestei postari, si in cele din urma l-a gasit sotul meu. Cred ca il stiam si eu, dar nu vroiam sa recunosc acest fapt: s-a terminat vara, nu inca!
Abia a inceput vara!... inca nu am mancat destule fructe, legume, sau inghetata!
Din nou vine... frigul?... ploaia? ...vantul? Nu se poate! nu asa repede!
Aceasta a fost reactia mea, apoi mi-am adus aminte de weekend-ul trecut. A fost minunat.



Vineri, buna mea prietena Anda, a participat pentru prima data la Campionatul International de Gatit in Aer Liber si a castigat Locul I la sectiunea Deserturi, concurs la care m-a asteptam sa vad blogarii "renumiti" din tara sau macar din Cluj. Dar asta e alta poveste...

Sambata am facut o excursie prin imprejurimi si am sarbatorit reusita Andei. A fost o zi placuta, calda, alaturi de buni prieteni.


Fetele au cules branduse, s-au jucat, pana seara cand au urcat in masina, moment in care au adormit... bustean.

Duminica, am facut ce imi place mie mai mult, dupa spusele sotiorului meu, am mers la cumparaturi..., si am facut si o tarta, asa pt sufletelul meu (pe care am s-o postez mai tarziu).

A fost un weekend minunat, dar totusi si sfarsitul vacantei de vara...

luni, septembrie 14, 2009

De acum suntem la scoala!


Am inceput clasa I.
Da, Daniela mea e la scoala!
Inca trebuie sa ma pisc, sa fiu sigura ca nu visez. Cat de repede au trecut acesti 7 ani.


Gata cu vacantele, weekend-urile prelungite, sau "azi nu vreau sa ma duc la gradi"!
Cred ca acest lucru ar trebuii sa mi-l spun mie si la "tata", caruia inca nu-i vine sa creada (sau vrea s-o lungeasca) ca de acum ne trezim devreme si la 8 fara 10 minute trebuie sa fim la scoala. Inainte abia daca plecau din casa la ora 9.
Un an scolar frumos si usor le doresc tuturor elevilor!

marți, septembrie 08, 2009

Inapoi acasa ! Si inca o tarta, acum cu afine "Blueberry pie"



S-a terminat si acest concediu!
Im memoria zilelor calde de vara am decis sa mai fac o tarta cu fructe de padure.
Tarta cu afine _ "Blueberry pie". Adaptata dupa Elise Bauer


Ingrediente:

Aluat

Umplutura

  • 6 cup (cani) - 680 g de afine proaspete, daca folositi afine inghetate, descongelati-le si lasati-le sa se scurga
  • 1/2 lingurita de coaja de lamaie
  • 1 lingura de zeama de lamaie
  • 1/4 cup - 40 g de faina
  • 1/2 cup - 100 g zahar tos
  • 1/4 lingurita scortisoara
  • 2 linguri de unt nesarat taiat in cuburi mici

Separat

  • 1 ou
  • 1 lingura de lapte


Pentru aluat am dublat cantitatile de la reteta de Pate Brisee . Am facut aluatul si l-am impartit in doua, dupa care l-am tinut in frigider pana cand am facut tarta (nu mai mult de 2-3 zile)



Luati o parte din aluat si intindeti-l cu sucitorul, pana cand dimensiunile foii depasesc dimensiunile tavii. Asezati foaia de aluat in tava, ridicand marginile si taiati excesul de aluat. Puneti tava in frigider pentru 30 de min.

Intre timp amestecati fin afinele, coaja si sucul de lamaie, faina,zaharul si scortisoara. Turnati compozitia peste aluatul racit din tava. Puneti peste bucatele mici de unt.

Intindeti si a doua bucata de aluat si asezati-o peste compozitie, apasand pe margini.

Puneti tarta in frigider pentru inca 30 de min.

Preincalziti cuptorul la 220 C (indicatorul 7, sau "hot", la cele pe gaz).

Bateti oul cu laptele si ungeti tarta cu acest amestec. Faceti 4 incizii in aluatul de deasupra penteu ca aburii sa poata fi eliberati (vezi foto).

Puneti tava intr-o tava de cuptor, in caz ca curge din umplutura, asezand-o in mijlocul cuptorului.

Coaceti pentru 20 de minute la 22o C dupa care reduceti caldura la 180 C (indicatorul 4, sau "moderat" la cuptoarele pe gaz) si coaceti pentru inca 30- 40 de minute, sau pana cand umplutura s-a ingrosat.

Serviti la temperatura camerei alaturi de un glob de inghetata. Eu am ales inghetata de vanilie.

POFTA BUNA!!!