joi, iulie 30, 2009

Bulete de branza


Mingiutele, cum le zic fetele mele, sunt foarte usor de facut. Ai nevoie doar de multa rabdare.Mingiutele, cum le zic fetele mele, sunt foarte usor de facut. Ai nevoie doar de multa rabdare.



Ingrediente:
  • 450 g de branza de burduf
  • 270 g mozarella
  • 2 oua
  • 5- 6 linguri de faina
  • un plic de praf de copt
  • robot de bucatarie


Taiati cuburi mari cele doua branzeturi. Puneti-le in robot, in care ati montat cutitul de maruntit, si tocati-le. Adaugati restul ingredientelor, tot in robot, si amestecati bine. Daca e nevoie mai sarati (atentie!!! branzeturile sunt ele deja sarate).
Formati din amestec bilute de marimea unei visine (asa am gasit pe unul din site-urile culinare) nu mai mare pentru ca ele se umfla foarte tare. Cel mai usor e sa faceti cilindru subtire din amestec si sa-l taiati, dupa care le modelati.
Prajiti-le in baie de ulei. Sunt pajite cand buletele se ridica la suprafata.
Trebuie sa va preparati toate bilutele, pentru ca odata pornit focul ele se prajesc foarte repede si nu veti apuca sa le modelati intre turele de prajit.

Se pastreaza bine cateva zile in frigider intr-o cutie inchisa etans.



miercuri, iulie 29, 2009

Pate brisee



"Pate brisee" e un aluat frantuzesc crocant si sfaramicios, specific tartelor cu fructe, dar si celor sarate. E de nelipsit din congelatorul meu, pe timp de vara.
E un aluat usor de facut, dar totusi pretentios.

Daca se respecta cateva reguli "de aur" veti avea un aluat care se topeste in gura si totusi crocant.


Ingrediente:
  • 175 g faina
  • 113 g unt taiat in cuburi de 2,5 cm
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1/2 lingura (7 g) de zahar alb (se mai adauga inca 1 1/2 linguri de zahar daca se foloseste aluatul pentru o reteta dulce)
  • 2-4 linguri (30-60 ml) de apa rece (cu gheata)
  • un robot de bucatarie + cutiul de tocat (food procesor)

Puneti faina,sarea si zaharul in robot si apasati butonul "pulse" pentru cateva secunde ca sa se amestece. Adaugati si untul. Mai apasati pe "pulse" in mai multe reprize, dar nu mai mult de 30 de sec fiecare, pana se omogenizeaza totul.

NU UITATI !!! UNTUL TREBUIE SA RAMANA IN BUCATI CAT MAI MARI.

Se adauga apa in timp ce apasati pe acelasi buton. Cam asa trebuie sa arate faina cu unt, nu ca si un aluat.


Scoateti compazitia, pe o suprafata lucioasa (direct pe folia de plastic), si framantati aluatul pana se leaga, nu mai mult. Ar trebui sa se vada inca bucati mici de unt.


Ambalati aluatul si dati-l la frigider pt cel putin o ora.




Aluatul sta 2-3 zile in frigider, sau o luna in congelator.
Ca sa il folositi, scoateti-l cu 5 min mai repede din frigider si framantati-l un pic. Intindeti-l cu sucitorul si asezati-l pe tava/vasul uns dinainte cu unt. Mai tineti inca 10 min fasul la frigider apoi puneti umplutura si dati la cuptor.



Reguli de aur:
  • untul trebuie sa fie ffff rece (eu il tai si apoi il tin in congelator 30 min)
  • apa de la frigider si adaugati gheata in ea
  • si faina se poate tine 30 de min in frigider
  • trebuie sa va miscati ff repede, aluatul nu trebuie sa stea mult afara.
  • cand framantati raciti-va mainile cu apa rece.

Poate va intrebati de ce? Pentru ca aluatul sa fie cat mai cremos, crocant si sfaramicios nu trebuie sa se topoasca untul.







marți, iulie 28, 2009

La multi ani scumpele mele!!!


Duminica am avut o mica petrecere acasa. Spun mica pentru ca si invitatii erau mici. Le-am serbat zilele de nastere fetitelor mele. Sara a facut 2 ani pe 5 iulie, cand eram in Tunisia, iar Daniela face azi, 7 ani.

Distractia e mare.


La fel si cadourile.



Si stilul de a desface cadourile e deosebit.


Piratii in lupta ...

S-au alaturat si fetele...



LA MULTI ANI !!!

Sa ne traiti si sa nu uitati ca mami si tati va iubesc foarte mult.

luni, iulie 27, 2009

LA MULTI ANI ANTONIA !!!!


LA MULTI ANI SURIOARA !!!

sâmbătă, iulie 18, 2009

Blueberry Muffins - Briose cu afine


Daca tot e sezonul afinelor, m-am gandit sa profit de acest lucru si sa le fac fetelor niste briose la micul dejun, asa ca am cautat pe internet niste retete si am ajuns tot pe site-ul prietenei mele Anda, unde am gasit o reteta minunata si lejera. Multumesc Anda.


Ingrediente:

  • 280 g faina
  • 2 l (lingurite) praf de copt
  • 180 grame zahar
  • 1 l coaja de lamaie
  • 1 lingurita scortisoara
  • 250 g iaurt
  • 2 oua
  • 65 g suc de mar (inlocuitor pentru ulei)
  • 250 g afine



Se amesteca ingredientele solide: faina, zaharul si praful de copt, intr-un castron cu o lingura. Separat se amesteca ingredientele lichide cu telul. Apoi se amesteca toate cu o spatula. Se adauga afinele si se amesteca doar cat sa se incorporeze. Din colajul de mai sus va puteti face o idee de cum trebuie sa iasa aluatul.



Se pune compozitia in formele de briose, unse in prealabil cu ulei sau un si tapetate cu faina, si se dau la cuptorul preincalzit la 175 C.

Dupa 20 de minute se poate face testul cu scobitoarea. Formele mele fiind mai mari le-am lasat 30 de minute.
Cu cat sunt mai mici formele cu atat mai mic e timpul de coacere.


Briosele sunt minunate cand sunt aburinde, langa o cana de cafea cu lapte.
Reci, sunt numai potrivite ca gustare in pauza de la scoala.


Si..., din seria "Hotul"... iata-le, sunt doua.




marți, iulie 14, 2009

Gustari pe avion - Fursecuri cu malai



Intotdeauna cand plecam undeva trebuie sa avem cu noi ceva "de rontait" pentru fete si de ce nu si pentru noi. Asa ca in dimineata zilei cand am plecat in concediu, le-am facut fetelor niste fursecuri cu malai - reteta noua. Nu mai facusem niciodata dulciuri cu malai, si mi sa parut interesant.



Ingrediente:
  • 300 g faina
  • 75 g malai
  • 200 g zahar
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 2 galbenusuri
  • 300 g unt

Amestecati faina cu malaiul si cernecile intr-un castron. Adaugati peste zaharul, coaja de lamaie, galbenusurile si untul. Amestecati toate cu mixerul, intai la viteza mica si apoi la viteza maxima.
Scoateti aluatul din castron si framantati-l pe o suprafata fainata.

Tineti aluatul, invelit in folie de plastic, cam o ora sau pana cand doriti sa-l folositi, dar nu mai mult de 2 zile. Se mai poate tine si in congelator cam o luna.


Cand doriti sa pregatiti fursecurile, scoateti aluatul (daca e in congelator lasati-l sa se dezghete peste noapte in frigider), framantati-l un pic si intindeti-l cu o grasime de 1 cm pe o suprafata fainata. Cu ajutorul unei forme sau a unul pahar se taie rondele cu diam. de aprox 4 cm.


Se pun rondelele pe o tava acoperita cu hartie de copt si se introduc in cuptorul preincalzit.
Cuptorul electric: cca. 180 C
Cuptor cu aer fierbinte: cca. 160 C
Cuptor cu gaz: treapta 2-3
Timp de coacere: cca. 10-12 minute pentru fiecare tava.


Fursecurile se pastreza in cutii inchise etans.
Pofta buna!!!

sâmbătă, iulie 11, 2009

Si s-a terminat si aceasta vacanta!!!


Da, din pacate s-au terminat si cele 2 saptamani de soare, mare, iar soare, iar mare si piscina si mancat si plimbat... Cam acesta a fost programul meu in aceste 2 saptamani. A!!! sa nu uit, am facut si un pic de shopping. Mi-am luat din Tunisia, din "medina", niste vase de ceramica, printre care si un "tajine" (vasul lor traditional de facut cous-cous) si o multime de condimente si lucruri mai "ciudate" ca de exemplu boboci de trandafir, apa de flori de portocale, apa de trandafiri, etc. Toate pt a incerca retete noi pe care le-am gasit mai de ceva timp si nu le-am putut face pt ca imi lipsea cate unul din aceste lucruri.

Tunisia a fost si a ramas in amintirea mea ca o tara interesanta, exotica, dar totusi civilizata.

Imi va fi dor de aceste zile in care nu aveam o lista de lucruri de facut, in care am stat si am "lenevit" pe plaja, in piscina sau in restaurante. Am stat seara pe terase cu nasul in florile specifice Tunisiei, florile de Jasmin (iasomie). Am avut timp sa ma joc cu fetitele mele, sa fiu doar cu familia mea fara sa ne faca altii program. Sa nu intelegeti gresit! Imi place sa am casa plina de prieteni, de neamuri, de galagie, asa ca si in filmele cu italieni (cam asa e la noi cand ne adunam). Dar din cand in cand... un pic de liniste... nu strica.



Daniela, fetita mea cea mare, de cand am venit ma roaga sa mergem inapoi pentru ca ei "nu-i place acasa, vrea inapoi pe plaja", vrea "sa mutam casa asa cum e ea pe malul marii in Tunisia" (intre noi fie vorba imi surade si mie ideea).
Am sa ma apuc de lucru. Si am sa gatesc mancaruri mai interesante, mai exotice, dar pana atunci va daruiesc acest buchetel de flori de iasomie, voua tuturor celor care imi vizitati blogul.