miercuri, iunie 24, 2009

La mare si la soare in sfarsit !!!

Azi plec in vacanta!!!
Abia astept. Doua saptamani in Tunisia la mare, la soare, cu familia.

Cand ma intorc am sa va povestesc cum a fost, dar de pe acum va asigur ca va fii ffff bine, tinant cont de fapul ca merg in Tunisia pentru a 4-a oara.
Va pup si nu ma invidiati ;))))
Ne "vedem" peste 2 saptamani.

vineri, iunie 19, 2009

Fursecuri cu lamaie

Fetitele mele sunt obisnuite sa aiba in casa, in cutii de metal, macar un fel de fursecuri, biscuiti, foietaje...orice. Dar de mai bine de doua saptamani nu le-am mai facut nimic, iar acum "sufera", mai ales cea mica care imi tot arata cutiile, goale, si imi zicea ca "mai vrea". Asa ca am luat cartea cea noua si am cautat o reteta usoara de fursecuri, si am si gasit. Am avut si ajutor desigur, ca doar e vacanta!!! Ne-am distrat (mai ales ele) si am facut fursecuri.

Iata de ce aveti nevoie:

Aluat:

  • 150 g unt sau margarina (eu am pus unt)
  • 100g zahar pudra (am pus doar 80 g)
  • 1 albus
  • 300 g faina
  • un varf de cutit de praf de copt
  • 5 g esenta de lamaie

Decor:

  • 1 galbenus
  • 1 lingura apa rece
  • 2 linguri zahar tos (granule mari)

Aluat: Se amesteca untul cu zaharul pudra si cu albusul cu mixerul pana se obtine o crema omogena. Se adauga esenta de lamaie.

Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza in crema de mai sus. Se amesteca totul cu mana pana se obtine un aluat uniform. Se pune in folie de plastic si se da la frigider cel putin 2 ore. In acest moment aluatul poate fi tinut in frigider cam 2-3 zile, sau in congelator, dar nu mai mult de o luna. Inainte de a face fursecurile descongelati aluatul in frigider.

Aluatul racit se framanta pe o suprafata fainata si se intinde o foaie de 3 mm. Se taie cu ajutorul formelor de prajituri si se pun pe o tava cu hartie de copt. Noi am facut cu formele lui Winnie the Pooh si a prietenului sau porcusorul :) .

Decor: Se amesteca galbenusul cu apa. Fursecurile se ung cu acest amestec, cu ajutorul unei pensule de bucatarie, si se presara pe deasupra zaharul.

Se dau la:

  • cuptorul electric la 180 C (preincalzit)
  • cuptorul cu aer fierbinte la 160 C (preincalzit)
  • cuptorul pe gaz: treapta 2-3 (preincalzit)

Asta pentru ca am tot fost rugata sa-i ajut si pe cei care au cuptor pe gaz.

Timpul de coacere e de 12-15 minute.

Fursecurile Se scot din tava cu tot cu hartia de copt si se lasa sa se raceasca.

Se pot umplea cu marmelada incalzita de lamaie, portocala sau caise. Marmelada fiind intre doua fursecuri.

Bineinteles ca nici o poza nu pot face fara ca ele sa ma "ajute".

Bucurati-va de ele.

marți, iunie 16, 2009

Rotite de foietaj


Reteta de rotite de foietaj o am de la prietena mea Anda si e foarte usoara.
Iata de ce aveti nevoie:
  • aluat de foietaj (eu folosesc foi gata facute- 7Days)
  • branzeturi: brie, gorgonzola, parmezan, telemea, ementaler... (ce si in ce combinatie doriti)
  • ierburi: rosmarin, oregano, marar, cozi de ceapa (eu pun uscate)
  • piper/ boia (optional)
Lasati aluatul de foietaj in frigider sa se desghete.

din nou mi-a venit "ajutorul" ;))

Intindeti foaia de foietaj cu sucitorul pe o suprafata fainata. Daca doriti ca rotitele sa fie mici atunci taieti in doua aluatul si intindeti-l subtire, diametrul rotitei depinde de grosimea aluatului.

Presarati branza, de orice fel si in orice combinatie preferi. Peste presarati ierburile si/sau piperul/boia.

Eu am facut de doua feluri: branza de oi si telemea cu ceapa verde uscata, si branza telemea si boia.

Dupa ce ai pus ce ai dorit pe foietaj ruleaza strans foaia, periand surplusul de faina.

Puneti ruloul format in congelator sa se intareasca cel putin 20 de minute, sau pana il folositi, dar nu mai mult de o luna.


Incalziti cuptorul la 220 C. Pregatiti o tava cu hartie de copt.
Taiati ruloul in felii de 1 cm. Puneti feliile pe o tava (nu le lasati sa se dezghete). Lasatile in cuptor la 220C 10 minute pana cresc, in ultimele 2 min cu ventilatie, si inca 10-15 min la 175-180 C cu ventilatie pana se rumenesc.
Dupa ce s-au copt scoateti-le pe o tava sa se raceasca complet.
Se pot pastra in cutii inchise, departe de umezeala pt o saptamana.



duminică, iunie 14, 2009

TORT CU BRANZA DULCE SI CIRESE


Mi-am comandat de pe net o carte "Retete de succes" cu multe retete de prajituri si torturi, pentru ca asta imi place sa fac si sa postez. Asa ca am inceput sa fac din ea. Aceasta reteta e doar prima din multe care vor urma.
Reteta e pentru tava rotunda cu diametrul de 26, eu am facut in tava de 24 si imi place ca au iesit straturile mai groase.
Iata si lista de ingrediente:

Blat:

  • 150 g unt topit si racit la temp. camerei
  • 175 g biscuiti (eu am pus o parte biscuiti 2 parti piscoturi)

Umplutura:

  • 220 g branza de vaca
  • 60 g zahar fin
  • 2 plicuri zahar vanilinat (Dr Oetker)
  • 3 linguri suc lamaie
  • 250 g smantana dulce (de frisca)
  • 2 plicuri intaritor de frisca
  • 350 g cirese din compot

Eu am mai pus inca 100 g cirese proaspete fara samburi. Se poate folosi si frisca indulcita gen "Hulala", dar atunci nu puneti toata cantitatea de zahar.

Decor:

  • 2 plicuri de gelatina rosie
  • 500 ml suc de cirese
  • ciocolata alba rasa


Blat:

Sfaramati biscuitii cu o sucitoate sau cu blenderul, cum am facut eu.

Amestecati biscuitii cu untul si puneti-i in forma de tort. Presati cu lingura sau cu un capac mare de borcan. Puneti tava in frigider pana pregatiti umplutura.
Umplutura:
Scurgeti ciresele si colectati siropul/sucul. Completati pana la 500 ml cu apa sau suc rosu (Santal cirese, Graninii visine, etc).
Amestecati branza cu zaharul, zaharul vanilinat si sucul de lamaie.
Bateti smantana cu intaritorul, cam 3 minute, sau frisca, depinte ce folositi.
Amestecati frisca si branza si puneti compozitia peste blatul de biscuiti.

Asezati peste branza ciresele amestecate.
Decor:
Pregatiti gelatina cu sucul de cirese fara sa o fierbeti!!! si turnati peste cirese.
Lasati prajitura la frigider cel putin 2-3 ore.


Inainte de a o servi ornati prajitura pe margini cu ciocolata alba rasa.
Desfaceti cu grija forma, eventual inainte de a o desface treceti cu un cutit subtire pe marginea tavii.
Ciresele se pot inlocui cu cu visine in compot.



joi, iunie 11, 2009

Papanasi fierti


La fetitele mele le plac foarte mult papanasii fierti. Asa ca, de cate ori am ocazia le fac si ar fi in stare sa ii manance la micul dejun, pranz si cina.
Papanasii fierti ii stiu de cand ii facea bunica mea "Didi ". Abia de curand i-am descoperit pe cei prajiti, care sunt ff buni, dar nu asa dietetici.

Pentru papanasii fierti iata de ce aveti nevoie:
  • 700-800 g branza
  • 2 oua
  • 1 lingura de gris
  • 3 linguri de faina (plus inca una daca e nevoie)
  • un varf de sare
  • 3 linguri de ulei
  • 200 g pesmet

Mai aveti nevoie de o oala/cratita cu apa cu sare in care vom fierbe papanasii.

Intr-o tigaie, la foc mic, puneti uleiul si pesmetul. Amestecati incontinu pana se prajeste pesmetul. Cand e aproape prajit, luati tigaie de pe foc si continuati sa amestecati deoarece tigaie fiind fierbinte, pesmetul se poate arde. In fotografii puteti vedea diferenta intre pesmetul "crud" si cel prajit. Lasati pesmetul in tigaie.


Puneti la fiert vasul cu apa cu sare.

Intr-un castron maruntiti branza. Adaugati ouale,varful de sare, 3 linguri de faina si grisul. Amestecati-le bine cu mana. Daca e cazul adaugati si cea de a 4-a lingura de faina (depinde de cat de grasa e branza).

Formati din amestecul de branza bilute mici. Puneti in vasul cu apa, care fierbe la foc mediu-mic, 10-15 papanasi (depinde de latimea vasului). Cand papanasii se ridica la suprafata, mai lasati-i 30 de sec sa fiarba.

Scoateti papanasii cu o sita si puneti-i in tigaia cu pesmet. Rostogoliti-i astfel incat sa fie acoperiti de pesmet. Scoateti-i din tigaie si asezati-i intr-un vas, punand intre pesmet.

Inainte de a forma toate bilutele, incercati daca aluatul e destul de "prins" punand 1 sau 2 bilute sa fiarba. Daca se imprastie papanasul, mai trebuie sa adaugati faina la compozitie.

Se pot servii cu zahar tos presarat peste, sau cu smantana (preferatii mei).



joi, iunie 04, 2009

Tagliatele cu pui si ciuperci





Iata de ce aveti nevoie:
  • un pui
  • 2 cepe
  • 2-3 linguri ulei de gatit (floarea soarelui)
  • 2-3 linguri de ulei de masline
  • comdimente pui
  • ierburi aromate: busoioc, oregano, rosmarin (dupa gust)
  • sare si piper dupa gust
  • o cutie de ciuperci champignon taiate
  • 200 g frisca lichida neindulcita (se poate folosii si smantana, dar va iesi mai acrisoara)
  • pesto de ciuperci (optional)
  • patrunjel pt ornat

Transati si dezosati puiul. Stergeti si taiati in cubulete medii carnea.

Amestecati uleiul de masline cu condimentul de pui si cu ierburile aromate. Rasturnati amestecul peste carne si framantati-o bine(pentru a fi mai frageda) condimentele. Lasati la macerat macar 2 ore in frigider.

Incingeti o tigaie neaderanta (Tefal), puneti uleiul de gatit si carnea fara marinata. Caliti-o pe toate partile cam 5-10 minute, apoi scoateti-o afara. In acelasi ulei caliti ceapa taiata cubulete. Dupa se s-a rumenit ceapa puneti peste ciupercile bine stoarse si caliti-le si pe acestea.

Cand s-au calit toate adaugati frisca si mai lasati 5 minute. Apoi adaugati carnea, marinata (daca a mai ramas), pesto de ciuperci (daca il folositi), sare (atentie si pesto e sarat), piper si 1/2 - 1 cana de apa. Lasati sa scada apa la foc mic.

Asa cum este se poate tine in frigider cel putin 3-4 zile sau in congelator cam o luna.

Fierbeti "al dente" tagliatelele doar cand vreti sa serviti.

Puneti pe farfurie intai tagliatelele apoi puiul si presarati peste patrunjelul taiat marunt.


Pofta buna!