marți, mai 26, 2009

Panettone



Panettone e cozonacul traditional italian de Craciun si Pasti.
Acum cand am gasit pe internet aceasta reteta de facut in masina de paine, nu am putut refuza tentatiei de a o incerca chiar daca sunt la dieta ;))
Mie imi aduce aminte de zilele petrecute acasa la parinti, cand dimineata, scuturam punga de la panettone ca sa se lipeasca bine zaharul praf de el. Il mancam la micul dejun cu lapte sau cafea si uneori era gustarea de la miezul noptii cand ma strecuram cu Mia, sora mea, in bucatarie.



Iata de ce aveti nevoie:

  • 180 ml lapte caldut
  • 55 g unt moale
  • 2 oua
  • 8 ml (1 lingura) extract de vanilie
  • 50 g zahar
  • 450 g faina (eu am pus speciala de cozonac)
  • 1/2 lingurita de sare
  • 8 g drojdie uscata
  • 80-90 g fructe uscate: coaja de portocala, coaja de lamaie, stafide in ce proportie doriti

Separat mai aveti nevoie de:

  • un ou
  • 3 linguri lapte
  • zahar praf pentru pudrat la sfarsit


Puneti toate ingredientele, mai putin fructele uscate, in cuva masinii de paine, in ordinea data de producator, de obicei ingredientele lichide, apoi cele solide si la sfarsit drojdia. Selectati functia de coloratie a crustei Medium sau Light, si functia de paine alba/normal. Puneti inainte cu 5-10 minute de terminarea ciclului de framantat, sau cand e "bip-ul" de fructe si alune, fructele uscate. Cand e gata mai lasati-l in cuva inca 10 min, dupa care scoateti-l si lasati-l sa se raceasca complet.


Eu nu l-am lasat la copt in masina. Dupa ce am pus toate ingredientele in cuva am programat masina doar la ciclul de framantare.

Cand s-a terminat am pus aluatul intr-o tava unsa cu unt si l-am mai lasat 20 de min la dospit pana s-a incalzit cuptorul la 180 C. Am uns partea superioara cu amestecul de ou si lapte. Am pus tava nu chiar pe raftul din mijloc, ci mai jos, ca sa nu se arda deasupra cozonacul. L-am lasat cam 30-40 min la copt, dupa care l-am mai lasat sa se odihneasca un pic in tava inainte de al scoate sa se raceasca de tot.

Cand nu chiar racit se pudreaza cu zaharul praf.

Eu am folosit o tava ondulata- asa e mai apropiat de cel pe care il mancam candva...


E minunat langa o cana cu cappuccino dimineata la micul-dejun, sau seara, inainte de culcare, cu o cana de lapte cald.

sâmbătă, mai 23, 2009

Tocoz- sau salata de ton


Tocoz- asa ii zicea cea de la care am invatat, acum 15 ani, aceasta salata frantuzeasca. Sora Cornelica, era o calugarita de origine romana, si mandra de acest lucru, care mai mult de 30 de ani a trait in Franta.
Reteta e ff usoara, iata de ce aveti nevoie:
  • o cana 1/2 de orez
  • 4 conserve de ton in suc propriu (sau in ulei, dar stoarceti uleiul)
  • 1 conserva de boabe de porumb
  • 4 mere verzi
  • 100-150g masline
  • ulei de masline
  • sucul de la o lamaie
  • sare

Se spala orezul si se fierbe "al dente". Dupa ce e fiert se lasa la racit.

Se curata merele de coaja si cotor si se taie in cubulete. Porumbul se scoate din cutie si se strecoara. La fel se face si cu tonul, care indiferent in ce este (suc propriu sau ulei) se strecoara.

Se amesteca toate ingredientele si se adauga ulei sau suc de lamaie dupa gust.

Se transfera intr-un bol si se lasa la frigider pt o ora cel putin.

Iata si cine s-a urcat sa ma "ajute". ;)))





joi, mai 14, 2009

Terina de ciocolata si branza cu fructe


Acum 3 saptamani am primit imprumut doua carti cu retete de deserturi. Asa ca am inceput sa le incerc. Reteta aceasta e prima din ele, si va promit ca nu si ultima.
Acesta terina e desertul perfect pentru o cina cu pretentii, dar si pentru o dupa-masa relaxata de vara. E o alternativa sanatoasa si eleganta la inghetata din comert. E racoritoare si hranitoare.

Iata de ce aveti nevoie:
  • 280 g ciocolata alba (Primola)
  • 280 g branza de vaci grasa si bine stoarsa
  • 375 g frisca dulce lichida
  • 155 g zahar fin - impartit in 90g si 65 g
  • 2 linguri de coaja rasa de portocala (eu am pus 1 lingura de coaja de portocala si 1 de lamaie)
  • 2-3 linguri de coniac
  • 450 g de fructe rosii: capsuni, fragi, mure, afine... (eu am pus o punga de zmeura congelata)
Ungeti cu putin ulei o forma de chec, sau asa cum am facut eu, am uns vreo 6 forme individuale, apoi tapetati-o cu folie de nailon.
Rupeti ciocolata in bucati si topiti-o pe bain-marie, cand s-a topit, amestecati-o si lasati-o sa se raceasca.
Bateti frisca pana se intareste bine. Separat, eu am facut in robotul de bucatarie, se freaca branza pana devine cremoasa. Se incorporeaza coaja de portocala (si lamaie) si 65 g zahar. Amestecand bine, adaugati frisca batuta si ciocolata topita si racita.

Umpleti cu atentie forma de chec (formele individuale), niveland suprafata. Bagati-le la congelator pentru cel putin pentru 4 ore, sau pana cant vor fi servite.

Amestecati fructele cu zaharul si puneti-le pe foc mic pana cand se topeste zaharul si apoi adaugati coniacul.

Ca sa scoateti terina din forme introduceti fundul formei in apa fierbinte pentru 30- 40 de sec. Apoi rasturnati-o pe farfurie, indepartand folia si forma.
Serviti terina alaturi se fructele pregatite calde.


vineri, mai 08, 2009

TARTA CU CAPSUNI SAU CU FRUCTE ASORTATE ?


Azi le-am facut fetelor si sotiorului meu o surpriza: o tarta rapida si usoara. Aveam capsuni si nu mai vroia nimeni sa le manance asa ca am facut rapid o tarta. Sa fi vazut ce fata au facut fiecare cand au vazut tarta in frigider.
Asa am inceput aceasta postare. Dupa 2 zile si inca o tarta, iata ce urmeaza:



Aveti nevoie:
  • aluat foietaj - o foaie (am folosit 7Days)
  • 6 galbenusuri
  • 4oo ml lapte
  • 100 g zahar
  • un varf sare
  • 40 g faina
  • 1 lingura de esenta de vanilie (eu am pus si 2 plicuri de zahar vanilinat bourbon)
  • 70 g frisca batuta
  • capsuni / struguri/ zmeura / kiwi/ banane - sau toate la un loc
  • unt pt uns tava
  • 1 plic gelatina rosie sau transparenta- depinde de fructe

E foarte important sa tineti aluatul in frigider pana in momentul in care il folositi.

Ungeti bine tava de tarta cu unt si apoi puneti-o in frigider pt 10 min. Intindeti aluatul de foietaj cu sucitoarea in asa fel incat sa depaseasca marginile tavii. Puneti aluatul peste tava, aranjati-l in interior. Ca sa intepartati excesul de aluat treceti cu sucitoarea peste marginile tavii (vezi foto).


Mai puneti si tava cu aluatul pentru 30 min in congelator (tava se poate pastra cam o saptamana asa in congelator). Intre timp incalziti cuptorul la 200 C si ungeti o folie de aluminiu cu unt.

Scoateti tava din congelator, intepati aluatul cu o furculita, asezati folia de aluminiu cu untul pe aluat si deasupa puneti fasole/ orez ca sa nu se ridice foietajul. Dati la cuptor 15 min la 200 C.

Daca s-a ridicat totusi aluatul, sau au trecut cele 15 min, scoateti tava din cuptor, indepartati fasolea si aluminiul, apasati aluatul si mai dati inca 10 min la cuptor la 160 C cu ventilatie in ultimele 5 min. Scoateti tava si lasati sa se raceasca.

Crema de patiserie: Bateti celelalte 6 galbenusuri cu zaharul pana la culoarea galben pal. Adaugati treptat faina cernuta. Amestecand cu un tel adaugati si laptele in fir subtire. Puneti pe foc mediu si amestecati continuu pana cand se ingroase. Luati de pe foc si acoperiti suprafata cremei cu o folie de plastic unsa cu unt ca sa nu se formeze o "piele" si lasati-o sa se raceasca.

Cand crema de patiserie e destul de rece, adaugati cu telul frisca batuta, rand pe rand cate o lingura.


Asamblarea: Asezati foietajul pe platoul pe care urmeaza sa fie servit. Puneti crema peste si nivelati. Lasati la rece cat timp taiati fructele.

Taiati fructele rondele sau in jumatati, depinde ce fel de fructe sunt si cum doriti sa arate. Eu am taiat capsuni in trei, strugurii in doua si bananele si kiwi in rondele. Aezati fructele una peste alta in cerc.

Incalziti 200 g apa si turnati gelatina in ea, nu fierbeti fiind ca distrugeti gelatina. Turnati peste fructe doar cat sa stea apropiate, fara sa le acoperiti integral.

Pastrati la rece pana cand serviti.








marți, mai 05, 2009

Frigarui de pui


Tot din seria weekendul de 1 mai e si aceasta reteta. Ideea a fost buna, gustoasa si sanatoasa, dar pacat ca a stat un pic prea mult pe gratar. Si totusi am decis sa postez si fotografia cu ele arse ca sa stiti cum NU trebuie sa arate;).
Iata de ce ai nevoie:
  • piept de pui
  • bacon
  • un gogosar rosu
  • 1-2 dovlecei
  • 3-4 cepe rosii
  • ulei masline
  • oregano, cimbru, rosmarin, condiment de pui
  • bete de bambus sau metal pentru frigarui


Taiati in bucati pieptul de pui. Amestecati condimentele cu uleiul de masline si apoi turnati-l peste carne. Amestecati bine si lasati la macerat macar 1-2 ore.
Taiati cubulete baconul. Curatati si taiati cubulete (patrate) mari gogosarul. Spalati bine dovlecei si daiatii rondele,fara sa ii curatati de coaja. Curatati ceapa si taiati-o in 4-8 depinde cat de mari sunt.

Pe batul de bambus se pune alternativ leguma - carne - leguma - carne - leguma, alternand si carnea. Lasati o distanta de 2 cm pe ambele capete.

Puneti frigaruile pe gratar sau pe tigaie si din cand in cand intoarceti-le.

Eu le-am servit cu cous-cous-ul si cartofii postati zilele trecute.

duminică, mai 03, 2009

Cartofi la cuptor in stil grecesc


In dimineata de 1 mai am vazut aceasta reteta la televizor si mi-a placut ideea de scortisoara in mancarurile sarate, eu fiind o fana a scortisoarei. Asa ca, la pranz aceasta a fost garnitura.
Aveti nevoie de :
  • 500- 600 g cartofi
  • o ceapa
  • ulei de masline
  • scortisoara
  • chimin (praf de preferat)
  • oregano
  • 2-3 rosii coapte bine
  • 1/2 cana de apa


Curatati cartofi si taiatii fasii mai groase, pe lungime. Asezatii intr-un vas termorezistent.
Taiati ceapa rondele si puneti-le peste cartofi. Adaugati o lingurita buna de scortisoara si una de chimen, macar zdrobit daca nu aveti praf.
Taiati rosile cubulete si puneti-le in robotul de bucatarie/ blender/ mixer sau ce aveti ca sa le taiati. Adaugati langa rosii oregano, ulei de masline si le mixati. O alta alternativa ar fi o cutie de rosii taiate.


Adaugati amestecul de rosii si apa peste cartofi. Amestecati bine toate, acoperiti vasul cu folie de aluminiu sau cu capacul lui si dati la cuptor pt 30-40 min la 180 C. La sfarsit. daca doriti, scoateti capacul/folia si lasati sa stea inca 5 min in cuptor.
Cartofii vor fierbe la abur in cuptor, nu se prajesc.







sâmbătă, mai 02, 2009

Cous cous sau Cus-cus


De mult timp am vrut sa fac cous cous, cam de cand am fost prima data in Tunisia, prin 2004. De fapt am si incercat odata, dar nu mi-a iesit asa ca a fost si ultima data, pana acum.
Acum am gasit o reteta foarte buna, atat de buna incat dupa ce am facut-o o data saptamana asta, sotul meu a mai cerut si pe weekend inca o tura.
Pentru 4 persoane ai nevoie de:
  • 250 g cous cous
  • 4 Linguri de apa
  • 250- 280 ml supa de pui/ legume/ vita (eu am pus un cub de supa)
  • 2 L de unt
  • oregano, patrunjel taiate fff fin
  • sare, piper

Puneti cous cous-ul intr-un vas si amestecand cu o furculita adaugati cele 4 L de apa. Lasati sa stea timp de 10 minute. Transferati cous cous-ul intr-o tigaie neaderenta (Tefal) si adaugati peste supa (nu toata deodata) si condimentele. Amestecati, luati de pe foc si lasati sa stea 3 minute acoperit. Puneti inapoi pe foc si adaugati untul, amestecati 3 minute, luati de pe foc si mai lasati sa stea acoperit inca 8 minute. E gata!!! Mai usor nu poate fii!

Puteti sa il serviti langa o friptura, pui la cuptor, cum am facut eu, sau cum l-am facut azi, langa frigarui la gratar.