marți, aprilie 28, 2009

PRAJITURA OPERA ALBA




De ceva vreme, de cand am gasit-o, mi-am pus in cap sa fac aceasta prajitura, iar cand a venit Pastele a fost ocazia perfecta. Da, stiu, Pastele a trecut de o saptamana si ceva, dar abia acum mi-am facut timp si de ea.
In principiu, reteta e originara din Italia sau Austria, nu stiu exact, si era cu aceleasi biscuiti/foi de migdale si crema de ciocolata neagra si espresso. Ceea ce am facut eu e o adaptare, reusita zic eu (si cei care au gustat-o) . Nu, nu e inventia mea, nu toata. Eu doar am modificat o crema care nu mi-a placut cum a iesit. Reteta e pentru tava mare de cuptor electric din care au iesit cam 40 de bucati taiate 4,5 cm/ 4,5 cm.



Biscuiti cu migdale (pentru 3 foi):

  • 160 g migdale macinate fin
  • 135 g + 30 g (separat) zahar
  • 5 oua mari
  • 8 galbenusuri
  • 57 g faina
  • 72 g unt
Sirop :
  • 160 g apa
  • 100 g zahar
  • 200 g miere
  • 3 linguri lichior de portocale/miere/ lamaie sau coniac
Crema de miere si oua/unt (inventia mea):
  • 475 g lapte
  • 6 +6 galbenusuri
  • 95 g zahar
  • 1 varf de sare
  • 35 g faina
  • 500 g unt
  • 200 g miere
Mousse de ciocolata alba:
  • 320 g ciocolata alba (Primola)
  • 720 g +135 g frisca
  • 3 lincuri de lichior (acelasi)
Glazura aba:
  • 320 g ciocolata alba (Primola)
  • 180 g frisca

Decor de ciocolata (cheia sol): 5o g ciocolata neagra (Primola)
Stiu, cantitatile par industriale, dar eu am facut-o pentru tonele de musafiri care ii au parintii mei de Pasti.


Va voi spune cum sa o faceti in ordinea in care am facut-o eu. Am facut intai foile apoi decorul, ca sa aiba timp sa se intareasca, apoi crema de unt, care nu mi-a placut si pe care am transformat-o in crema de oua, si la sfarsit spuma de ciocolata alba. Apropo de ciocolata folositi doar ciocolata Primola si in nici un caz Milka, nu la prajituri, (eu am testat-o si nu a iesit cum am vrut).

Biscuitii- foile: Preincalziti cuptorul la 200 C. Pregatiti tavile (3 tavi identice ca marime): ungeti cu unt tava, puneti peste o hartie de copt pe care o ungeti si pe aceasta cu unt si o tapetati cu faina. Daca nu aveti tavi suficiente e preferabil sa impartiti cantitatile de la biscuiti in 3 si sa le faceti pe rand.
Amestecati bine migdalele cu 135 g de zahar, dupa care. cu ajutorul mixerului, amestecati la puterea maxima oule intregi, unul cate unul . Amestecul ar trebui sa aiba culoarea galben pal.
Bateti albusurile tare iar apoi adaugati restul de zahar continand sa le bateti pana se dizolva zaharul.
Cerneti faina peste amestecul cu migdale, amestecand pana se incorporeaza. Peste acest amestec incorporati, in doua ture. Amestecati si untul topit, avand grija sa se incorporeze bine.
Turnati amestecul cam de 0,5 cm inaltime in tavile pregatite. Coaceti la 200 C timp de 10 minute. Cand scoateti tava din cuptor mai lasati sa se raceasca foaia in tava inca 10 minute.
Dupa ce sunt racite foile se pot pastra cateva zile cu hartie de copt intre ele.

Decorul de ciocolata: Rupeti bucati ciocolata si puneti-o intr-un bol deasupra unui vas cu apa care fierbe incet (bain marie), ca sa se topeasca. Dupa ce s-a topit, puneti ciocolata intr-o punga de ornat (sau o punga obisnuita mai rezistenta), taiati-o ff fin in colt si faceti note muzicale (vezi poze mai jos). Cel mai bine e sa le faceti pe o hartie de copt, si sa exersati inaine cu un pix. Lasati sa se intareasca peste noapte.


Sirop: Amestecati zaharul, apa si mierea intr-o tigaie. Fierbeti amestecul timp de 5 minute. Luati de pe foc si adaugati lichiorul. Puneti deoparte.

Crema de unt/oua: Precum spuneam crema originala era una de unt pe care eu am transformat-o crema de patiserie la care in loc de frisca batuta am inlocuit-o cu crema de unt. Asa ca iata intai crema de unt si apoi "transformarea".
Pentru crema de unt: Bateti untul cu mixerul pana se inmoaie si devine pufos. Separat, bateti 6 galbenusuri pana devin galben pal. Ungeti un vas de sticla rezistenta la caldura cu ulei si lasati-l intors ca sa se scurga surplusul. Puneti intr-o tigaie mierea si lasati-o pe foc pana cand ajunge la punctul de fierbere. In momentul in care mierea incepe sa fiarba luati-o de pe foc si turnati-o in vasul pregatit cu ulei, ca sa se opreasca fierberea. Turnati jumatate din miere peste galbenusuri si batetile cu viteza la maxima timp de un minut. Opriti mixerul si turnati si cealalta jumatate din miere si mixati pana se raceste compozitia, inca 5-6 min. Adaugati untul peste si amestecati bine. In acest moment crema originala e gata.
Crema de patiserie:Bateti celelalte 6 galbenusuri cu zaharul pana la culoarea galben pal. Adaugati treptat faina cernuta. Amestecand cu un tel adaugati si laptele in fir subtire. Puneti pe foc mediu si amestecati continuu pana cand se ingroase. Luati de pe foc si acoperiti suprafata cremei cu o folie de plasticunsa cu unt ca sa nu se formeze o "piele" si lasati-o sa se raceasca.

Cand crema de patiserie e destul de rece (mai calda decat temperatura camerei), amestecati cu crema de unt, pe care imprealabil ati amestecat-o ca sa se inmoaie, adaugand pe rand cate o lingura de unt.

Mousse de ciocolata alba: Topiti ciocolata in cele 135 g de frisca nebatuta, amestecand cu telul, lasati sa se raceasca la temperatura camerei. Bateti bine restul de frisca cu lichiorul. Folosind un tel incorporati cam o cana de frisca in ciocolata topita si racita, apoi cu ajutorul unei spatule incortorati si restul de frisca. ATENTIE!!, nu amestecati mai mult decat trebuie pentru ca riscati sa se formeze branza.


Asamblarea prajiturii: Folositi o tava pe care puteti sa taiati prajitura dupa ce e gata. Puneti pe ea o foaie de biscuite si folosind o pensula de bucatarie insiropati bine foia cu siropul pregatit. Peste foaia insiropata intindeti uniform crema de oua/unt, pastrand cam 2 linguri pentru decor.

Puneti peste si a doua foaie si insiropati-o si pe aceasta. Inpartiti spuma de ciocolata si intindeti uniform o jumatate peste foaia insiropata.

Adaugati si cea de a treia foaie , insiropati-o si intindeti uniform restul spumei. Puneti in frigider prajitura sa se intareasca pentru cel putin 30 de minute.

Glazura de ciocolata: Topiti ciocolata cu frisca amestecand usor. Lasati sa se inracesca pentru 10 minute dupa care turnati-o peste prajitura. Intindeti-o uniform. Puneti prajitura in frigider pentru inca 30 de minute sa se intareasca ciocolata. In acest moment ciocolata ar trebuii sa fie tare, dat daca nu e nu va fie teama e buna si asa, e chiar mai usor de taiat.

Finisarea prajiturii: Scoateti pajitura din frigider. Folositi un cutit lung si bine ascutit care imprealabil a fost incalzit la flacara sau in apa f fierbinte. Taiati in patrate mari si perfecte de 4,5/4,5 cm sau 5/5 cm folositi un liniar pentru a masura corect. Peste fiecare bucata asezati cate o nota muzicala, desprinzand cu atentie decorul de pe hartia cerata.

Serviti imediat sau refrigerati si aduceti-o la temperatura camerei inainte de a o servii.


Stiu e mult de lucru la ea dar credeti-ma ca merita, deoarece iese o capodopera.

vineri, aprilie 24, 2009

FRIPTURA DE MIEL


Friptura a fost delicioasa. Din pacate ce vedeti in poza e ce a ramas dupa ce am mancat toti, am uitat sa fac macar o fotografie la inceput, si de aceea sunt foarte suparata. Data viitoare, pentru ca m-am hotarat sa pregatesc miel mai des, nu numai de Pasti, promit ca am sa am o fotografie mult mai buna.
ATENTIE!!! Dureaza cam trei ore pana sa fie gata, dar credeti-ma merita!!!

Ingrediente:

  • 1-2 kg pulpa de miel cu os
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 5 -6 ramuri proaspete de oregano (eu am pus uscate)
  • 2 lamai cu coaja taiate felii
  • 2 cepe rosii medii taiate felii (la fel ca si un mar)
  • 500 g cartofi rosii medii, taiati in doua
  • 5-6 catei de usturoi taiati in patru
  • 100 ml vin alb sec
  • 700 ml supa de pui/ legume (cub)
  • 100 g masline Kalamata/ Kalamon (au diferite denumiri, depinte de unde le cumparati) (masline mai mici maro rosiatice)
  • pastai verzi fierte si stropite cu ulei de masline


Preincalziti cuptorul la 150 C cu ventilatie.
Spalati bine pulpa de miel si o stergeti. Caliti carnea in uleiul de masline fierbinte cam 3-4 minute pe o parte. Transferati carnea intr-un vas rezistent la cuptor. Din crengutele de oregano pastrati una pentru decor.
Asezati langa carne ceapa, lamaia, usturoiul, cartofii, vinul, supa si restul crengutelor de oregano. Asezonati cu sare si piper. Acoperiti cu folie de aluminiu si dati la cuptor pentru 2 ore si jumatate.
Dupa cele 2 ore scoate-ti folia. Stropiti mielul cu sosul obtinut (eu am scurs o parte din el). Adaugati maslinele. Mariti temperatura la 170 C cu ventilatie si lasati mielul sa se rumeneasca 15 minute. Cand e gata scoateti carne si mai lasati inca 10 min sa stea.
Taiati mielul felii, impartiti cartofii si maslinele si serviti alaturi de pastaile verzi. Un deliciu!!!




Cozonac gol


Cozonac gol, asa ii spuneam acasa la painea care o facea bunii pentru Pasti. Chiar daca se manca cu sunca, umplutura in coaste de miel si hream razalit, mancarea traditionala la noi de Paste, era o paine dulce cu oua si lapte.
Reteta pe care am facut-o eu la mama acasa (spre mandria mea) e cea de la colacei dublata, si pusa intr-o masina de paine cu capacitate dubla(http://sweetgirlsrecipes.blogspot.com/2009/02/colacei-sau-diner-rolls.html).
Ungeti trei tavi de chec cu unt si apoi puneti foaie de copt, preincalziti cuptorul la 180 C.
Dupa ce a dospit aluatul impartiti-l in 3 bucati. Fiecare bucata se mai imparte la randul ei inca in 2. Aceste 2 bucati le impletiti si le puneti in tava, la fel faceti si cu celelalte. Lasati-le sa dospeasca inca 1/2 de ora. Bateti un ou cu o lingura de lapte si ungeti cozonacii. Dati-i la cuptor pe aprox o ora.
Dupa ce i-ati scos din cuptor mai tineti-i inca 10 min in tava dupa care se lasa la racit pe un grilaj.
Se pot manca si goli sau cu alte bunataturi intinse pe ea.


Pofta buna!!!

vineri, aprilie 17, 2009

Pancakes cu iaurt- Clatite americane cu iaurt

Stiu ca saptamana aceasta am postat o reteta de clatite, dar nu m-am putut aptine sa nu o postez si pe aceasta, mai ales ca e atat de usor de facut. Ce mai imi place la aceasta reteta e ca nu ies decat 10- 12 clatite, destule pt micul nostru dejun (suntem 4). Reteta tot de la prietena mea Anda o am.
Iata de ce aveti nevoie:
  • 360 g iaurt –eu folosesc Danone Nutriday Usor (are exact 360 ml)
  • 1 ou
  • 1 Lingura de zahar
  • ½ lingurita de bicarbonat
  • 140 g faina

Se amesteca cu lingura iaurtul cu zaharul, oul si bicarbonatul, La sfarsit, exact inainte de a le coace, se pune faina si se amesteca, tot cu lingura, doar cat sa se incorporeza nu e nici o problema daca raman cocolosi, chiar e indicat.
Se unge o tigaie cu unt sau ulei (eu o sterg doar cu un prosop de hartie inmuiat in ulei) si se pune cu lingura, gros dar nu foarte, si nu mare, si se coace pe ambele parti. Stiti ca trebuie intoarsa cand apar bule de aer si gaurele in clatita (vezi foto).


Aceste clatite, fiind mai groase nu se ruleaza ci se face ”tort” din ele, cum ii spuna D.(ca si in foto). Intre ele puteti pune gem, miere, sos cioco (preferalul meu si al Danielei), unt de arahide, branza… orice.
La Daniela asa ii plac: cu Nutela intre clatite, cu sos de ciocolata peste si ornate cu bombonele (ea si-l orneaza).



Iata si micul ei dejun!!!


miercuri, aprilie 15, 2009

Crepes - Clatite frantuzesti



De o luna mi-am cumparat o carte ff interesanta de retete si tehnici din bucatarie. Asa ca m-am apucat sa fac din ea clatite frantuzesti, la cererea sotiorului si surioarei mele (clientul meu favorit - totul ii place). E o reteta cu multe oua si cu mult unt, dar pur si simpla delicioasa.

Eu le-am mancat goale, fara nimic. E pacat sa strici gustul de ou si unt cu umplutura, oricare ar fi ea (aproape). De ce aproape? Pentru ca o singura umplutura a reusit sa-mi atraga atentia: sos de ciocolata peste care am presarat nuca de cocos, zahar brun si scortisoara. Mda si iata cum apar si amintirile frumoase cu caldura aerului din Egipt, “Da, a Egipt miroase !” a zis D.

Si uite asa ma invaluie un dor de mare, de soare si de caldura. Va intrebati cum am ajuns de la clatite frantuzesti la Egipt… puterea mintii!! Sa trecem la lucruri mai serioase, iata reteta.


Aveti nevoie de:
  • 250 g faina
  • 4 oua
  • 600 ml lapte (impartit in 250 ml si 350 ml)
  • 100 g unt topit
  • 1 ligurita ulei
  • un varf de sare
Se pune faina intr-un vas si se face o gropita in mijlocul ei, in care se pun ouale, 250 ml lapte si sarea. Se amesteca bine cu telul si apoi se toarna treptat restul laptelui, untul topit si uleiul. La sfarsit trebuie sa arate asa de lichida (ca si in foto).
Se lasa sa stea o ora acoperit cu folie alimentara.


Se toarna un polonic de aluat in tigaia incinsa, fara a adauga ulei, si se rumeneste pe ampele parti. Clatitele preparate se pastreaza la cald.



D. le-a mancat cu branza (400 g branza, 2 galbenusuri si 2 linguri de zahar) sau cu gem, surioara nutela si frisca, iar sotiorul cu de toate.



marți, aprilie 14, 2009

Banana Bread - Paine de Banane II


Stiu ca mai am o reteta de paine cu banane, dar m-am gandit ca nu toata lumea are masina de facut paine, asa ca am sa postez si o reteta pe care o poate face oricine. De fapt aceasta e prima mea reteta de Paine cu Banane pe care am incercat-o. Am primit-o de la buna mea prietena Anda.
Pe langa ca e usor de facut e buna si sanatoasa si cu destul de putine calorii (fata de alte prajituri).

Iata reteta:

  • 4-5 banane aprox. 500g
  • 2 oua
  • 150 g zahar brun
  • 210 g faina cernuta
  • 1 l (lingurita) praf de copt
  • 1 l bicarbonat
  • 1 l scortisoara
  • 1 l extract de vanilie
  • cipsuri de ciocolata/ stafide/ nuci (optional)


Se pregateste o tava de chec: se unge cu unt si se tapeteaza cu faina. Se incalzeste cuptorul la 175-180 C.
Se piseaza bananele in blender/ mixer 2-3 minute (se poate si cu furculita). Se adauga ouale, zaharul si vanilia si se amesteca cu putere cate 4-5 minute dupa ce le adaugati pe fiecare si la sfarsit inca 2-3 minute pana isi dubleaza volumul si e pufos. Se amesteca separat faina, praful de copt, bicarbonatul, scortisoara si se cerne.
Se adauga amestecul de faina peste amestecul de banane si se amesteca doar pana s-a incorporat toata faina. Acum se poate adauga stafidele, ciocolata (de preferat congelate), sau orice fel de nuci.


Se pune in tava si se orneaza cu samburi de nuci si cipsuri de ciocolata. Se da la cuptor pentru 40 de minute sau pana cand testarul iese curat (introdu o scobitoare in prajitura si daca iese curat e gata coapta, daca nu mai lasa 5 min si incearca din nou).
Dupa ce e gata las-o sa se raceasca 5 minute in tava, apoi scoate-o si las-o sa se raceasca pe un gratar (ca sa se ventileze pe toate partile).

Iata si micuta mea hoata !!!
Pofta buna!!!



vineri, aprilie 10, 2009

Cinnamon Rolls, sau cum le zicem noi - Cuiburi cu scortisoara


Cinnamon Rolls sunt faimoase in America, fiind servite la micul dejun. Ganditi-va la un miros imbietor de scortisoara, vanilie si aluat proaspat scos din cuptor. Cam asa miroase in bucataria mea. Daniela, fetita mea cea mare, ma intreaba din 2 in 2 minute daca sunt gata. E prima data cand le fac, dar atatea sfaturi si retete am gasit si combinat incat chiar trebuia sa imi iasa bine din prima. Si bineinteles ca asa au si iesit ( ce modesta sunt, nu? ;)) ).


Reteta mea e pentru masina de facut paine, dar se poate face si in stilul clasic (framantata cu mana).
Pentru aluat aveti nevoie:
  • 180 ml lapte
  • 180 ml apa
  • 2 oua mici
  • 45 g unt
  • 1 l (lingurita) extract de vanilie
  • 7 g sare
  • 75 g zahar
  • 560 g faina
  • 15 g drojdie uscata

Pentru umplutura:

  • 55 g unt moale
  • 5 g scortisoara
  • 110 g zahar brun (se poate si zahar tos)
  • 40 g nuca de cocos (optional)
  • 95 g stafide (optional)

Pentru glazura:

  • 200 g zahar pudra
  • 30 g unt topit
  • 3 ml extract de vanilie (se poate pune si 1 l)
  • 35 ml lapte
  • iaurt Cremosso de cocos Danone (daca nu-l folositi puneti doar 180 g zahar)

Intr-o cratita puneti laptele, apa si untul sa se incalzeasca, dar sa nu fiarba, (untul nu trebuie sa se topeasca integral). Puneti acest amestec, ouale, sarea, faina si drojdia in cuva masinii de paine, in ordinea data de producator (de obicei intai lichidele si apoi solidele, la sfarsit drojdia). Selectati functia "aluat". Urmariti aluatul ca sa nu iasa din cuva (mie mi-a iesit si am avut ce curata).

Intre timp amestecati scortisoara, zaharul si cocosul pentru umplutura. Preincalziti cuptorul la 190 C

Dupa ce s-a terminat programul, scoateti aluatul si framantati-l un minut (puteti sa-l impartiti in doua). Pe o suprafata cu faina intindeti cu sucitoarea aluatul in forma dreptunghiulara. Ungeti cu untul moale suprafata aluatului. Peste unt presarati amestecul de scortisoara si stafidele, lasand cam 2 cm liber pe margini.



Rulati aluatul strans pe lungime.Taiati aluatul in bucati de 2 cm (ar trebuii sa iasa cam 18 bucati). Asezati cuiburile intr-o tava unsa cu unt, cu o distanta de 2 cm intre ele, daca doriti sa nu se lipiasca una de alta (dar aici e tot farmecul)punetile mai distantiate, eu am facut si in acest fel si va asigur ca cele mai bune suntcele clasice. Acoperiti-le cu un prosop si lasati-le sa dospeasca pana se dupleaza volumul (cam 30 min.).

Coaceti-le la 190 C pentru 20-25 minute pana devin aurii.


Amestecati zaharul praf cu untul,vanilia, laptele si iaurtul. Glazura trebuie sa aiba o textura groasa, daca vi se pare prea lichida mai adaugati zahar praf.

Scoateti din cuptor tava si turnati peste glazura.

Pofta buna!!!