luni, martie 30, 2009

Prajiturele cu iaurt- Preferatele copiilor


Reteta acesta am vazut-o la televizor acum doua saptamani, si am incercat-o in aceeasi seara. De atunci e prefetata Sarrei (mezina familiei) si le-am facut de cateva ori. In aceasta dupa-masa am pus aluatul in hartie direct, fara sa le mai pun in forme. Se poate si asa, dar datorita hartiei nu mai au acea forma perfecta, s-au lasat. In ciuda acestui fapt, m-am decis sa le postez tocmai ca sa vedeti si "esecul" unora.
Reteta e foarte usoara si buna, si ar iesi minunat in formele de briose din metal sau chiar silicon.
Iata de ce aveti nevoie pentru 12 prajiturele (eu duplez cantitatile) :
  • o cutie de iaurt de 125 ml (nu aruncati cutia, veti avea nevoie de ia sa masurati restul ingredientelor)
  • 2 cutii de zahar (aceeasi cutie, acelasi nivel ca si al iaurtului)
  • 2 oua
  • coaja razalita de la o lamaie
  • 3 cutii de faina
  • 1,5 l (lingurita) de praf de copt
  • 3/4 din cutie unt topit (sau ulei)
Incalziti cuptorul la 180 C.
Amestecati iaurtul cu zaharul, adaugati ouale si coaja de lamaie. Cerneti faina si praful de copt si adaugati-o incetul cu incetul. La sfarsit adaugati untul si amestecati bine. Aluatul va avea o consistenta mai lichida, asa cum puteti vedea si in poza. Puneti aluatul cu lingura in formele de briose, unse si tapetate cu faina (daca sunt metalice), sau in hartia de briose, asa cum am facut eu azi.
Coacetile aprox. 25 min la 180 C.

Se pot servi asa cum sunt, cu sirop de ciocolata, sau cu sirop de citrice (preferatul meu).

Sirop:

  • suc de la o lamaie sau o portocala
  • o lingura de miere
  • o lingura de zahar

Le puneti intr-o cratita si lasati sa se ingroase siropul amestecant din cand in cand.

Intepati prajitura cu o furculita si turnati pe deasupra siropul, ornati cu coaja rasa de lamaie/portocala.

Iata si hotul !!! ;)))

luni, martie 23, 2009

Ciocolata, ciocolata, ciocolata si iarasi Ciocolata - TORT DIN SPUMA DE CIOCOLATA - pentru sufletzelul meu!!!


La sotiorul meu i-a fost ziua de nastere saptamana trecuta, asa ca l-am serbat un pic in weekend; prieteni, familie, copii si pofticiosi (cam toti ne includem in aceasta categorie), nimic deosebit, inafara de tortul meu (umila de mine;) ).
Si pentru ca am ajuns la tort (in sfarsit) sa va spun cum a inceput totul. De ziua lui i-am propus sa-si aleaga tortul din mai multe retete, majoritatea fiind torturi de ciocolata, dar acesta nu era printre ele. Spre dezamagirea mea DD le-a respins pe toate, zicand ca vrea un tort de nuci si nu de ciocolata. Asa ca am mai cautat, si am cautat, de data asta impreuna, si am dat de acesta: un tort cu nuci si cu (MULTA) ciocolata. A fost "dragoste la prima vedere" din partea lui, iar eu eram fff fericita ca fac un tort de ciocolata.
Desi la inceput ma gandeam sa nu postez inca reteta, iata de ce aveti nevoie:
Pentru blat:
  • 120 g de migdale si/sau nuci macinate in ce proportie doriti (eu am pus jumi-juma)
  • 200 g zahar pudra impartit in 120 g si 80 g
  • 40 g cacao
  • 8 albusuri
  • 2 g de sare
Pentru mousse de ciocolata alba:
  • 125 ml de smantana lichida dulce
  • 250g ciocolata alba (Primola)
  • 2g gelatina
  • 300 ml frisca lichida neindulcita

Pentru mousse de ciocolata cu lapte:

  • 125 ml frisca lichida dulce
  • 160 gr ciocolata cu lapte (Primola)
  • 2 g gelatina
  • 100 grame frisca lichida neindulcita
Pentru mousse de ciocolata amaruie:
  • 125 ml de frisca lichida dulce
  • 200 g ciocolata amaruie (Primola)
  • 110 ml frisca lichida neindulcita
  • esenta de rom


Blatul: Amesteca nucile cu 120 g zahar pudra si cacao. Albusurile se bat spuma cu 80 g de zahar si sarea. Se toarna amestecul de nuci si se amesteca usor ca sa nu se lase compozitia. Se rastoarna intr-o forma detasabila (eu am facut in tava cu diam. de 24 cm) si se da la cuptorul preincalzit la 200 C pentru 15 minute. Se lasa la racit. Cand se raceste blatul se micsoreza, dar nu va speriati , e mai interesant asa.

Mousse-ul (Spuma): La toate se face la fel (cu exceptia ultimei in care nu se pune gelatina ci esenta): Se bate frisca neindulcita bine, gelatina se pune la inmuiat. Frisca dulce se incalzeste, se adauga ciocolata bucati si se amesteca cu o lingura pana se topeste. Cand amestecul este caldut se adauga cu ajutorul telului gelatina (esenta in ultima) si frisca neindulcita batuta.

Asamblarea: Puneti in tava detasabila blatul racit. Peste el turnati prima data spuma de ciocolata alba. Lasati-o sa se intareasca cam 3 ore in frigider, sau o ora in frigider si inca una in congelator. Odata intarita, turnati peste spuma de ciocolata cu lapte. Inca o data tine-ti tortul in congelator sa se intareasca. Dupa ce s-a intarit se toarna si compozitia cu ciocolata amaruie. Atentie!! aceasta e mai grea (nu are gelatina) asa ca o dati direct la congelator si o tineti acolo pana cand il serviti.
Puteti sa-l serviti asa cum e inghetat si e ca si un tort de inghetata, sau (asa cum am facut eu) il scoateti din congelator si in puneti in frigider cu aprox. o ora inainte de a-l servi. Se taie cu un cutit ud si curatat dupa fiecare felie taiata.

A FOST O MINUNATIE DE TORT. Pot sa-l declar MY MASTERPIECE. Din pacate pozele nu sunt de calitatea care as dori-o, dar va asigur ca a fost bestial.

joi, martie 19, 2009

Empanada


Empanada poate avea originea în "fatay",o mancare arabeasca, care a fost introdus în Spania în timpul ocupaţiei Peninsulei Iberice de catre arabi. În Spania mancarea e cunoscuta sub numele de empanada galiciană sau pur şi simplu empanada. Este posibil că empanada din America sa aiba originea în Galicia, Spania.
OK, dupa aceasta mica lectie sa va spun ce este empanada. E o pernita coapta in cuptor cu carne, cartofi, ceapa, oua si alte mirodenii. Sotiorul meu si mama mea sunt innebuniti dupa ele. E o reteta la care este un pic de lucru, pe care vi-o recomand sa o incepeti cu o zi inainte de a o servi.
Ingrediente pt aluat:
  • 240 ml apa
  • 175 g unt
  • 390 g faina
  • boia, sare
Pentru umplutura :
  • 330g carne tocata (am facut si cu pui si cu porc)
  • ulei de masline sau unt
  • o ceapa rosie taiata
  • 1/2 ardei gras rosu taiat marunt
  • sare, piper, boia, chimen
  • un cartof fiert in coaja si apoi taiat cubulete mici
  • masline taiate cubulete mici
  • 2-3 cepe verzi taiate mic
  • 1 ou fiert tare si taiat mic
Aluat: se pun pe foc mediu apa si untul pana cand acesta se topeste. In alt vas se amesteca faina, sarea si boiaua si se toarna putin cate putin din lichidul de mai sus. Se amesteca cu varfurile degetelor pana se obtine o pasta umeda la inceput si apoi un aluat umed si uleios. Aluatul se inveleste in folie de plastic si se pune in frigider pentru cel putin 4 ore (eu l-am lasat peste noapte).
Umplutura: intr-o tigaie se pune untul sau uleiul si se calesc ceapa, ardeii, boiaua, piperul, sarea si chimenul pana ceapa se inmoaie. Se adauga carnea si se gateste pana e rumenita. Cand s-a racit se amesteca cu restul ingredientelor.

Din aluat se rup bucati de aluat (cam cat o chifteluta) si se intind (in forma de cerc) cu sucitorul pe o suprafata cu faina. Se pune umplutura in mijloc, se pliaza si se sigileaza bine. Se coc la 200 grade cam 15-20 minute pana sunt rumenite.

P.S.: Merci Anda pentru reteta.

miercuri, martie 18, 2009

Cheesecake din Transilvania - prajitura cu branza


I-am dat acest nume pentru ca nu stiu adevaratul nume al prajiturei si pentru ca chiar seamana cu un cheesecake; desi, daca ma gandesc bine, prima data cand am vazut si gustat acesta prajitura a fost acum 7 ani in Budapesta la tanti Mariko. Poate era mai bun numele de Mariko, dar mie chiar nu-mi place, cel putin nu la prajitura mea.
E vorba de o prajitura simpla, rapida si usoara cu aluat sfaramicios, sau cum ii spune bunica mea "poronio", cu branza si cu bezea din albus de ou.

Dar sa nu o mai lungesc, iata de ce ai nevoie:
Pentru aluat:
  • 250 g de faina
  • 250 g unt nesarat la temp camerei
  • 2 galbenusuri (nu arunca albusurile- vei avea nevoie de ele)
  • 3 linguri (L) de smantana
  • 1 lingurita (l) de bicarbonat stins cu suc de lamaie
  • 1 l de coaja de lamaie
  • 2 L zahar tos
  • 1 plic de esenta de vanilie de la dr Oetker

Pentru umplutura:

  • 600 g branza de vaci stoarsa bine
  • 4 galbenusuri (ai nevoie de albusuri)
  • 150 g zahar
  • 1 plic de esenta de vanilie de la dr Oetker

Pentru bezea:
  • 200 gr zahar
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 6 albuse

Aluatul: Se pun toate intr-un vas si se framanta pana se formeaza aluatul (eu le-am pus toate in robotul de bucatarie). Aluatul obtinut se intrinde intr-o tava, tapetata cu unt si faina, si se da la copt cam 40 de minute la 170- 175 C. Odata trecute cele 40 de min se scoate din cuptor.



Umplutura si bezeaua: Se amesteca branza cu galbenusurile, zaharul si esenta de vanilie. Se bat albusurile spuma dupa care se adauga zaharulsi se mai bat pana ce lucesc. Se toarna peste aluatul scos din cuptor intai umplutura si se niveleaza, dupa care si albusurile si se niveleaza. Se mai da la cuptor inca 20 de minute.

Va sfatuiesc sa o lasati sa stea sa se raceasca un pic inainte de a o taia.

marți, martie 17, 2009

La multi ani Sufletelul meu!!!!

Saptamana aceasta am lasat deoparte bucataria si pe fetitele mele, si am mers doar cu Sufletelul meu intr-o excursie (cadou de ziua lui) in Barcelona. Recreere totala, plimbare maxima, arhitectura magnifica, timp frumos (20 - 25 grade la umbra), cam asa as putea sa descriu acest "weekend" in Barcelona. Acolo mi-am dat seama cat de bine e sa traiesti intr-o tara mediteraneana: fructele, legumele si ierburile sunt proaspete tot anul, sunca lor de porc iberic, carnea frageda de iepure, nu mai mare de 6 kg, de peste si fructele de mare care inca misca pe tejgheaua pietei ce sa mai spun. E usor sa mananci sanatos.
Dar s-a terminat si m-am intors acasa la fetitele mele dulci si la bucataria mea. Acum ma pregatesc sa-i fac un tort de ziua lui. Il veti vedea si voi.
LA MULTI ANI!!!

luni, martie 09, 2009

Grissini Italia


Cand ai copii sau musafiri prin casa, sau cand vrei sa rontai ceva la un film, cu grissinele nu dai niciodata gres. Grissinele sunt crocante, gustoase, aromate si si de post.

Pentru 50 -60 de grissini (cam atatea ies dintr-o portie) iata de ce e nevoie:
  • 500g faina
  • 180 ml apa
  • 80 g vin sec alb
  • 40 g ulei de masline extravergine (e mai aromat)
  • 20 g miere
  • rosmarin (se poate pune dupa preferinta chimin, oregano, piper,boia, busuioc, oregaro, orice condiment)
  • 1 lingura de sare
  • 4 g drojdie uscata

Se pun toate in masina de paine in ordinea data de producator (intai lichidele si la sfarsit drojdia - la a mea) si se seteaza pe programul aluat. Dupa ce s-au amestecat toate se unge aluatul cu ulei de masline si se lasa sa se termine programul. La masina mea programul dureaza o ora si jumatate iar dupa 30 de min ung cu ulei.

Acestea se pot face si manual, dar dureza mai mult sa le amesteci si sa le framanti. Daca le faceti manual nu utati sa ungeti aluatul cu ulei sa-l acoperiti si sa-l lasati la dospit cam 1 ora si jumatate.



Dupa ce a dospit, inpartiti aluatul in bucati mici (cam de 15 g ) si rulatile subtiri, mai subtiri decat degetul mic (cu cat mai subtiri cu atat mai crocante). Puneti- le pe foia de copt si ungetile cu ulei de masline, si presarati sare peste ele daca vreti sa fie sfarmicioase. Coacetile la 200 C pentru 15 minute.
La D ii place sa le manance (pe post de lingurita) cu Almete, iar la S oricand.


P.S.:Merci Anda pentru reteta, esti o sursa de inspiratie pentru mine.

joi, martie 05, 2009

SweetGirls' Treasure Chest - Almonds Cookies


Aceste fursecuri sunt preferate de D. Sunt usor si distractiv de facut, mai ales pentru ea, care ma "ajuta", trebuie sa ai rabdare cu "ajutorul". Am invatat-o tot de la Anda http://andaoana.wordpress.com/.
Iata de ce aveti nevoie:
  • 140 g migdale
  • 350 g faina
  • 225 g unt
  • 155 g zahar
  • 1 ou
  • 1/2 l (lingurita)sare
  • 1 l scortisoara ( eu pun mai multa)
  • 1 l praf de copt

Migdalele crude se prajesc pe o foaie de copt la 150 C timp de 10 - 15 min. Dupa ce se prajesc se lasa la racit si se macina.

Faina se amesteca cu migdalele si cu scortisoara.

Untul se bate timp de 2 - 3 minute, se adauga zaharul si se amesteca timp de inca 15 min, dupa care se adauga si oul si se mai bate inca cateva minute.

Acum se adauga si faina peste unt si se mai amesteca cat sa se inglobeze toate. Se strange aluatul si se da la frigider 15 min. Se intinde aluatul subtire si se taie formele dorite. Se coc la 175 C, 10 minute.


Dacă doriţi, adăugaţi decoratiuni pe fursecuri inainte de coacere: 1/2 cana de zahar tos amestecat cu 2 linguri de lapte. Cu acest amestec ungeti fursecurile.
Sau dupa coacere: o canita de zahar praf cu o lingura de lapte si cativa stropi de colorant alimentar (depinte decat de colorata o doriti) .
Decoratiunile sunt foarte distractive pentru copii, asa ca nu ezitati sa-i chemati sa va ajute, si aveti rabdare.
Distractie placuta.


miercuri, martie 04, 2009

Salata de pui cu migdale si merisoare uscate


Asocierea de migdale si merisoare cu carnea de pui suna ciudat la inceput, dar in momentul in care ai gustat-o nu te mai saturi. Asa am patit si eu cand, la prietena mea Anda fiind, am gustat-o pentru prima data. Insa surpriza si mai mare a fost cand am aflat ca printre ingredientele principale este si tarhonul, care mie nu imi place, (imi mentin parerea pentru restul intrebuintarilor acestui condiment).
Dar gata cu vorba iata lista de ingrediente:

  • 700 g de carne de pui (cam 4-5 jumatati de piept)
  • 100-125 g de migdale prajite si sarate taiate bucatele
  • 2 morcovi cruzi taiati in betisoare subtiri
  • 2-3 cepe verzi taiate
  • 125g (o punga) de merisoare uscate dulci (cranberries)- le gasesti la fructe uscate in hipermarket-uri
  • 200-250g de mayoneza light Hellmanns (am incercat si altele - nu va recomand)
  • 3 linguri de otet balsamic
  • piper
  • sare
  • tarhon FFF foarte mult (eu il prefer pe cel din plic pe care il consum aproape tot)
Pieptul de pui intreg l-am marinat in vin alb cu sare, piper, boia si tarhon (foarte mult) si l-am lasat peste noapte. L-am gatit in wok cu capac, dupa care l-am lasat sa se raceasca si l-am taiat cubulete.
Migdalele le-am prajit eu. Le-am udat pe cele crude, le-am tavalit in sare si le-am pus in cuptor la 150 grade cu optiunea de uscare.
Se amesteca toate ingredientele si ar fi bine sa aveti rabdare sa stea cateva ore in frigider (ca sa simti cu adevarat aromele)- lucru care la noi nu e cu putinta (jumatate din salata e mancata).
P.S.: Merci A. pt reteta.

luni, martie 02, 2009

stelute de cardamom


Cardamom, fiind unul din condimentele esentiale din India, este cunoscut pentru aroma sa intensă si iute şi este utilizat atat in mancarurile dulci cat si cele picante. Este un condiment cu o aroma foarte ciudata (sotului meu ii miroase a parfum) .
Reteta care am sa o prezint e foarte simpla. Sunt fursecuri pentru fiecare zi, nimic fistichiu. Se pot face mai multe portii si sa le tineti in congelator pana cand aveti nevoie de ele.
Iata de ce aveti nevoie:

  • 225 g unt nesarat, la temperatura camerei
  • 145 g zahar
  • un ou
  • 1, 1/2 lingurita de extract de vanilie
  • 300 g faina (daca mai trebuie mai adaugati)
  • 3/4 lingurita cardamom praf
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/4 lingurita nucsoara

Bateti untul cu zaharul, cu mana sau cu mixerul (eu am facut totul cu robotul de bucatarie), pana devine pufos. Adaugati oul si extractul de vanilie. Separat, amestecati faina cu cardomomul, sarea si nucsoara. Adaugati acesta peste amestecul de unt si amestecati doar pana se incorporeaza totul. Adunati aluatul (acum daca e nevoie mai adaugati faina), inpartiti-l in doua, puneti bucatile de aluat in folie de plastic si dati-le la frigider 1-2 0re sau in congelator pane le folositi (ca sa le descongelati tineti-le in frigider peste noapte).

Incalziti cuptorul la 175 C. Pregati tavile cu hartie de copt.

Pe o suprafaţă de lucru uşor data cu faina, întindeti primul disc de aluat (celalalt ramane in frigider) destul de gros (cam 0,5 cm). Tăieti dorite forme şi mutatile cu ajutorul unei spatulă pe foaie de copt. La fel faceti si cu al doilea disc, salvând toate resturile.

Dacă doriţi, adăugaţi decoratiuni pe fursecuri inainte de coacere: 1/2 cana de zahar tos amestecat cu 2 linguri de lapte. Cu acest amestec ungeti fursecurile.

Sau dupa coacere: o canita de zahar praf cu o lingura de lapte si cativa stropi de colorant alimentar (depinte decat de colorata o doriti) .