sâmbătă, februarie 28, 2009

Cheesecake


Prepararea cheesecake-ului trebuie facuta cu cel putin 7 ore inainte de servire, cel mai bine e cu o zi inainte, asa se simte fiecare aroma.
Pentru o tava rotunda, la care se da jos marginea, cu diametrul de 26 cm aveti nevoie:
  • 300 g biscuiti Petit Beurre sfaramati
  • 110 g unt topit
  • 600 g branza de vaci (normala, pe care o gasiti in magazin)
  • 500 g branza quark ( eu folosesc Exquisa)
  • 300 g zahar alb
  • 1 lingura esenta de vanilie (eu pun un pilc de esenta de vanilie de la Dr.Oetker)
  • 6 oua
  • 400 g de smantana (eu pun Danone)


Preincalziti cuptorul la 150 C (sau nivelul 2).
Stratul de biscuiti: Amestecati bine biscuiti sfaramati cu untul topit. Se toarnă amestecul în tava şi, folosindu-vă mâinile, apăsaţi-l în jos pentru a fi uniform. Puneti-l în frigider pentru între 5-10 minute (pana faceti amestecul de branza) pentru a se întări.
Stratul de branza: Puneti branza de vaci intr-un vas si frecati-o bine (eu am pus-o in robotul de bucatarie cu cutitul pt 1-2 min). Apoi amestecati branza de vaci cu branza quark,vanilia si zaharul. Inglobati ingredientele cu o spatulă, apoi continuaţi sa amestecati energic cu telul până sunt toate bine amestecate. Sfat: Nu folositi mixerul deoarece amestucul devine prea subtire. Adugati ouale unul cate unul amestecand bine. Adaugati si smantana amestenacd bine, dar din
nou nu o bateti ci amestecati.
Coacerea. Puneti amestecul de branza peste stratul de biscuiti, care a stat pana acum la frigider, arajandul sa fie egal. Dati la cuptor 1,5 - 2 ore, pe randul de jos.
Cand e gata, branza ar trebui sa fie fiarta dar la mijloc doar inchegata. Scoateti-o din cuptor, lasati-o sa se raceasca si apoi puneti-o in frigider inca 4 ore sau pana cand o serviti.

Servirea: Cand doriti sa o serviti treceti cu cutitul lateral intre branza si tava, apoi desfaceti tava. Se poate pune langa felia de tort fructe de padure proaspete, struguri,dulceata sau sos de ciocolata.

Pofta buna.

vineri, februarie 27, 2009

Quiche Lorraine / Alsacienne


În bucătăria franceză, Quiche este o mancare la cuptor, care se bazează pe o crusta făcuta din ouă şi lapte sau smântână într-o aluat de foietaj. Alte componente, cum ar fi carnea tocata calita, legume, brânză sunt adesea adăugate la amestecul de ou înainte de coacere.

Quiche Lorraine este, probabil, cea mai cunoscuta varietate. În plus faţă de ouă şi smântână, acesta mai are kaizer sau sunca. Adaugarea cepei la Quiche Lorraine face Quiche Alsacienne.

Aluatul de foietaj (cumparat-"7 days") se intinde in tava ridicat pe margini si se pune pentru 15 min in congelator. Intre timp se incalzeaste cuptorul la 200 C. Intepati aluatul cu furculita si dati-l la cuptor pana se rumeneste. Daca aluatul se ridica puneti boabe de fasoale, linte, mazare cruda pe el (nu uitati sa le luati de pe aluat).

Topping-ul pentru o tava:


  • 2 oua

  • 50 g de smantana

  • 30 ml lapte

  • 300 g de sunca la alegere

  • 100g de ciuperci calite in ulei de masline

  • 200g branza la alegere (telemea, cascaval, ementaler, parmezan)

  • 2 cepe verzi

  • sare, piper dupa gust

Se amesteca, se toarna peste crusta coapta si racita, se presara cu parmezan si se da la cuptor la 175 grade pentru aprox 30-40 de minute sau pana toppingul e inchegat si rumenit.


Quiche e foarte bun cand e cald, dar e fabulos a doua zi cand simti cu adevarat toate aromele.


P.S.: Anda merci pt reteta.






miercuri, februarie 25, 2009

Tortilla sau paine araba, din faina integrala



Paine Naan, tortilla sau paine araba, din faina integrala
Cineva mi-a atras atentia ca paina naan, din titlul meu, nu e ceea din reteta mea. Asa ca dupa cercetari, am decis sa schimb titlul.
La toti cred ca ne place saorma, kebab sau o tortilla, e acelasi lucru, depinde din tara provine. Tatal meu in amintirea celei dintai saorme mancate (la 48 de ani) ii spune"durum-durum" ca si cum ii se spune in Austria. Mie saorma imi aduce aminte de vacantele insorite din Egipt sau Tunisia, asa ca am un sentiment de liniste si "soare" daca se poate zice asa.


Mai nou fac painea araba ori de cate ori ramane putina friptura de la pranz sau cina, din orice fel de carne si oricum facuta. Mai adaug multe legume ceapa ,rosii, castraveti, gogosari rosii, dovlecel, boabe de porumb, varza (ce gasesc prin frigider) si un pic de sos dupa gustul fiecaruia. Se mai poate face si mai "mexicana" cu guacamole (din avocado) .

Iata de ce aveti nevoie:

  • 390 g faina (eu am pus 200g faina integrala Dobrogea si 190 g faina alba universala, dar se poate face si din doar un fel de faina)
  • 13 g praf de copt
  • 7 g de sare (o lingurita)
  • 265 ml lapte caldut
  • 10 ml ulei masline

Se amesteca toate si se framanta aluatul pana devine elastic (cam 5 min).

Se lasa la dospit acoperit cu un servet umed timp de 20 de minute.

Inpartiti aluatul in mingi (cam de 70 g le-am facut) si acoperitile din nou cu servetul umed pentru 10 minute. Din ele faceti cercuri subtiri cu sucitoarea.

Acum daca doriti se pot umplea cu un pic de branza cu verdeata si le faceti din nou subtiri cu ajuorul sucitoarei.

Puneti o tigaie (fara grasime) pe foc mediu, in ea puneti cate una la prajit pentru 40 de sec, cand bulele aparute se fac maronii deschis le intoarceti pe cealalta parte pentru inca 30 de sec.

Painile se pot tine in frigider pentru mai multe zile, dar desigur sunt cel mai bune cat sunt inca calde.

P.S.: Reteta tot de la Anda o am.

sâmbătă, februarie 21, 2009

Colacei sau "Diner rolls"

Ganditi-va la un colacel pufos si aburind tocmai scos din coptor intr-o dimineata ca aceasta cu multa zapada, delicios!!! Si daca mai pui ca nu trebuie sa ii framanti doar sa-i lasi la dospit...
Chiar daca dupa nume se mananca seara in loc de painea obisnuita mie imi place dimineata sa ii mananc.

Aceasta e o reteta pt masina de facut paine, dar se poate si framanta in stilul clasic (nu ma intrebati care e ca nu stiu).
Pentru aluat aveti nevoie :
  • 120 ml apa calduta (45C)
  • 120 ml lapte caldut
  • un ou (eu am pus 2 oua mici)
  • 75 g unt nesarat moale
  • esenta de vanilie, sau rom ,migdale dupa pofta si gust
  • 65 g zahar alb (tos)
  • 6 g sare
  • 470 g faina de uz general
  • 7 g drojdie uscata

Mai aveti nevoie de:

  • 55 g unt nesarat moale (separat)
  • un ou batut

Se pun toate incredientele pentru aluat in cuva de la masina de facut paine in acesta ordine sau in ordinea recomandata de producator (la mine e prima data lichid si apoi solid, la sfarsit drojdia). Se selecteza functia "aluat". Daca e cazul ajutati cu o spatula de cauciuc aluatul (de pe marginile cuvei).

Cand s-a terminat programul scoateti aluatul din cuva pe o suprafata data cu faina si impartit in doua. Formati din fiecare jumatate cate un cerc cu diametrul de aprox. 30 cm. Ungeti cercurile cu cele 55 g de unt moale. Taiati fiecare cerc in 8 fasii (ca si pizza). Eu am facut mai multe fasii (depinde de cat de mare vrei sa fie). Rasuciti fin dar strans, in forma de spirala, fiecare felie dinspre partea mai lata inspre cea mai ingusta. Asezati-le cu fata in jos pe o foaie de copt. Lasatii sa mai dospeasca acoperite cu un prosop curat pana se incalzeste cuptorul. Incalziti cuptorul la 180 C.

Coaceti-le in cuptorulut preincalzit pentru 10 -15 min, pana se fac aurii. Inainte de a le da la cuptor ungeti-le cu oul batut.

Cele mai bune sunt atunci calde, dar se pot si pune in congelator.

La noi fiecare are stilul lui de a-le manca: sotiorul meu cu miere, D cu ciocolata, S cu iaurt, iar eu goale cu o cafea dimineata. La fete le mai fac si sandwich din ele, cu Almete si sunca.

Somon in sos de soia


Reteta e pentru aproximativ 500g de somon file taiat cam de 5 cm.
Se spala bucatile de somon se sterg (trebuie sa fie uscate) si se asezoneaza cu sare si piper.
Intr-o tigaie cu putin ulei (preferabil de susan sau de arahide). E recomandabil de prajit pe rand , cel mult 2 bucati odata. Se pun deoparte pe o farfurie.
Sosul: (eu duplez cantitatile)
  • 60 ml otet balsamic
  • 60 ml apa
  • 25 g zahar brun
  • 50 ml sos de soia (eu folosesc doar Heinz)

Se pun toate intr-o tigaie (Tefal aceasi) si se lasa sa fierba la foc mic pana se ingroasa si se reduce cu 1/3. Cand e gata sosul se pun fileurile in tigaie si se lasa sa fiarba incet in sos cateva minute.

Se servesc cu orez fiert si legume (eu folosesc Thai). Pofta buna.

P.S.: Merci Anda pt reteta.

duminică, februarie 15, 2009

Paine de banane si o cana de latte macchiato, va rog!

















Cam aceasta e cererea de mic dejun de weekend a noastra in ultima perioada, asa ca vineri seara pun masina de paine la lucru.
Am tot cautat retete de paine cu banane. Nu stiu cum e la altii dar la noi se cumpara banane si daca sunt prea coapte nu le mai vrea nimeni, dar acum in loc sa le arunc le pun in paine.
Reteta e pentru masina de facut paine. Ai nevoie de:

  • 250 g faina

  • 150 g zahar tos

  • 45 g ulei

  • 2 oua

  • 5 g praf de copt

  • 2 g bicarbonat de sodiu

  • 2-3 (depinde de cat de mari sunt) banane coapte bine
  • ciocolata taiata (am pus o jumatate de Milka cu alune zdrobita )


Se pun ingredientele in ordinea data de producatorul masinii, in a mea se pun intai cele lichide si apoi cele solide. Bananele si decojesc, se taie pe lung in doua mijloc (eu le-am taiat pe lung si inca in 4).

Se programeaza masina pe functia "aluat" si se lasa 6- 7 minute sa se amestece, daca e nevoie se ajuta cu o spatula de cauciuc sau lemn, dupace trec minutele se opreste masina. Se programeaza masina pe functia "coacere".

Cand e gata se mai lasa cam 10 minute sa se raceasca in cuva masinii si se scoate pe un grilaj (ca si cel de la cuptor) sa se raceasca.

Se serveste cu sos de ciocolata, dulceta ( o recomand pe cea de merisoare) sau asa cum e.







Multa, multa ciocolata - Chec cu ciocolata



























Sotiorul meu mi-a lansat in weekend o provocare: sa-i fac o prajitura simpla, fara crema dar cu multa ciocolata.
Asa ca iata ce am nascocit (sunt mandra de asta): un chec simplu dar numai cu ciocolata (si nuci)
Aveti nevoie de :


  • 6 oua
  • 1 cana de zahar (am pus zahar brun)
  • 1 cana de faina cernuta
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 100 g de ulei (eu am folosit unt topit)
  • 35- 40 g de cacao (am pus mai mult)
  • esenta de vanilie (sau orice alt fel)
  • ciocolata zdrobita (am folosit 1,5 tablete Primola amaruie)
  • nuci samburi (optional)

Se separa ouale, albusurile se bat cu mixerul spuma tare, dupa care se adauga zaharul si se bate pana amestecul luceste. Separat se bat un pic galbenusurile si se adauga peste albusuri si se mai bat 2-3 min. Peste amestec se pune vanilia, praful de copt, cacao si untul (ulei) in fir subtire.

Din acest moment nu se mai foloseste mixerul. Faina se incorporeaza cu o lingura. Dupa ce s-a incorporat faina se adauga ciocolata si nucile. Se pune intr-o tava dinainte unsa cu unt si tapetata cu ...cacao (tinem la culoare,nu?) sau faina.

Se coace cam o ora la foc mediu (170 C). Dupa ce au trecut 50 de min ce incearca cu o scobitoare in mijlocul checului, daca scobitoarea iese curata e gata, dar daca nu se mai lasa inca 10 min si se verifica din nou.

Cand e gata se mai lasa cateva minute la racit in tava, dupa care pe un grilaj se lasa sa se raceasca total.






Chiftelute light, pentru copii mofturosi

Aceasta reteta e recomandata copiilor care nu adora legumele, precum D. a mea. Reteta e 50% carne si 50% legume uneori cantitatea de carne e carne poate fi mai mica, dar la inceput eu am pus mai multa carne pana am ajuns la aceasta propertie (ca D. sa se obisnuiasca cu gustul).
  • piept de pui sau curcan (eu am pus curcan)
  • dovlecel crud
  • morcov crud
  • telina cruda (am pus patrunjel)
  • ou
  • sare, piper si verdeata dupa gust
  • o ceapa mica
  • 2 - 3 linguri de pesmet daca compozitia este prea moale

L-am dat toate prin rasatoare si apoi le-am pus in robot (se amesteca ).

Din compozitie se fac chiftelute mici, rotunde, pe care le poti da prin foarte putin pesmet (eu am folosit mai mult pesmet), le pui pe foaie de copt fara nici un pic de grasime si le dai la cuptor, la foc mic spre mediu (160-170 C), cam 30 de minute.
Eu le-am servit cu piure de cartofi si sos de rosii, combinatie adorata de D.